Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O nouă revoluție colorată în coasta lui Putin. E mâna americanilor?
Articole online

O nouă revoluție colorată în coasta lui Putin. E mâna americanilor?

 

Kazahstanul e un butoi cu pulbere

Demonstrațiile au început pe 2 ianuarie în orașul Zhanaozen din regiunea Mangistau. Inițial nemulțumirea a fost provocată de faptul că prețul pentru un litru de gaz lichefiat a crescut la 120 tenge (0,27 dolari) de la 1 ianuarie. Protestatarii au cerut ca prețul gazului să fie redus la 60 tenge (0,13 dolari) cât era înainte de majorare.

A doua zi, protestele au cuprins orașele Aktau și Mangistau, iar apoi toată partea de vest a Kazahstanului. Pe 4 ianuarie, protestele au ajuns în capitala țării, Nur-Sultan (fostă Astana), și s-au răspândit în aproape toate orașele mari ale republicii.

Mai grav pentru conducerea țării este că tulburările s-au radicalizat. De la demonstrații pașnice s-a ajuns la incendierea mașinilor de poliție. 95 de agenți de securitate au fost răniți în confruntări până în dimineața zilei de 5 ianuarie.

Guvernul a demisionat

În noaptea de 4 spre 5 ianuarie, președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a emis un decret prin care a acceptat demisia guvernului și l-a concediat și pe nepotul lui Nursultan Nazarbayev, despre care se credea anterior că ar fi succesorul la conducere.
Totuși, până la aprobarea noului cabinet, miniștrii continuă să își îndeplinească atribuțiile.

Dacă la început autoritățile Kazahstanului au manifestat o blândețe neobișnuită, la Alma-Ata au fost deja folosite vehicule blindate. În total, aproximativ 200 de persoane au fost reținute.

Cauzele sunt multiple

Gazul lichefiat este combustibilul de bază pentru marea majoritate a mașinilor personale ale locuitorilor din regiunea Mangistau. Prin urmare, creșterea prețurilor îi lovește puternic. Mai există, însă, un aspect important. Kazahstanul de Vest, care este înțeles ca regiunile Kazahstanului de Vest,este renumit încă din epoca sovietică pentru caracterul etnic unitar și tradițiile tribale și războinice.
După prăbușirea Uniunii Sovietice, zăcămintele de petrol și gaze din această țară au fost exploatate de companii din Rusia, China, Marea Britanie, Franța, Statele Unite și Olanda.

Exploatarea nu a dus, însă, la o creștere uniformă a nivelului de bunăstare a locuitorilor din vestul Kazahstanului. Dimpotrivă, a exacerbat stratificareasocială, ceea ce a permis islamismului radical să se răspândească.
Ar fi naiv să credem, totuși, că prețurile mari pentru resursele energetice a provocat tulburări atât de mari.
Ar putea fi vorba, scrie Pravda, de o revoluție colorată conform scenariilor ucrainene și belaruse. „Nu este un secret pentru nimeni că Statele Unite sunt principalul exportator de revoluții de colorate în spațiul post-sovietic. Partea publică a bugetului pentru „consolidarea capacității organizațiilor societății civile și protejarea drepturilor și libertăților omului în Kazahstan” alocată de Departamentul de Stat al SUA și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (considerată indezirabilă în Federația Rusă) a depășit 1,5 USD milioane în 2021.

Experții familiarizați cu situația din Kazahstan susțin, însă, că protestele actuale nu au un „păpușar” extern și o coordonare generală. Că descentralizarea lor indică tocmai faptul că aceasta este o revoltă exclusiv internă, propriu-zisă kazahă. (…)

Indiferent dacă protestele din Kazahstan sunt interne sau inspirate din străinătate, Occidentul este cel mai mare beneficiar.
Chiar dacă arhitecții revoluției kazahe se află în interiorul țării, rolul principal poate fi preluat rapid de cei mai mari jucători internaționali.

În ceea ce privește o altă figură importantă în politica din Asia Centrală – Turcia – aceasta va fi mulțumită de orice evoluție a evenimentelor. Atât guvernul actual al Kazahstanului, cât și protestatarii vizează o agendă pan-turcă”.

Ce vor protestatarii?

Având în vedere că președintele kazah Kassym-Zhomart Tokayev a anunțat reglementarea de stat a prețurilor la gaze și demisia guvernului, obiectivul inițial al demonstrațiilor poate fi considerat atins.

Dar acum protestatarii și-au extins pretențiile. Ei cer reducerea vârstei de pensionare, creșterea prestațiilor pentru persoanele cu dizabilități, anularea vaccinării obligatorii, schimbarea sistemului electoral la numirea organelor locale de autoguvernare și reducerea dobânzii ipotecare.
Sloganul principal de la mitinguri – „shal ket” („bătrâne, pleacă”) – implică o cerere ca Nursultan Nazarbayev să părăsească pentru totdeauna arena politică, iar autorităților țării – să-i ridice imunitatea.
Există și cereri care vizează retragerea Kazahstanului din CSTO, dizolvarea parlamentului, și ruperea relațiilor cu Rusia și China. „Allahu Akbar” se aude clar în mulțimea de demonstranți. Ei sunt uniți doar de dorința de a consolida pozițiile naționaliste.

Există multe presupuneri și speculații în jurul adevăratelor intenții ale arhitecților protestelor din Kazahstan – de la o lovitură de stat până la finalizarea „transferului” de putere și eliminarea completă a influenței Nazarbayev.

În același timp, oligarhul fugar Mukhtar Ablyazov, care locuiește la Londra și-a manifestat puternic interesul față de obiectivele demonstranților, scrie Pravda.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola