O expoziție itinerantă specială dedicată luptei gladiatorilor romani, susținută de British Museum, a fost deschisă în Dorchester, Dorset. Dorset Museum & Art Gallery va expune câteva artefacte rare de importanță națională, provenind de la muzee din Marea Britanie, până la 11 mai 2025.
Expoziție inedită în Marea Britanie
Casca Hawkedon de gladiator, extrem de rară, singura armură de gladiator confirmată găsită vreodată în Marea Britanie romană, face parte din expoziție, împreună cu un alt obiect remarcabil: vasul Colchester. Acesta este considerat unul dintre cele mai bine conservate vase de origine locală din acea perioadă, fiind datat în jurul anului 175 d.Hr.
Împrumutat de Colchester Museums și fabricat din lut local, a fost găsit în 1853, conținând cenușă, și a fost donat muzeului local.
Vasul are mai multe scene în jurul său, inclusiv lupte gladiatorii, o scenă de vânătoare de animale și o luptă între animale. Lupta de gladiatori este între doi bărbați: Memnon și Valentinus, un membru al Legio XXX Ulpia Victris. Memnon este înregistrat pe vas ca fiind victorios „VIIII”, ceea ce înseamnă că a câștigat nouă lupte.
Numele său de scenă probabil înseamnă că ar fi putut fi de origine africană, fiind numit după un rege etiopian.
Dorchester – sau Durnovaria, cum era cunoscut în timpul stăpânirii romane – este unul dintre puținele orașe din Anglia în care mai există rămășițele unui amfiteatru, numit acum Maumbury Rings. Acesta ar fi fost locul de divertisment în epoca romană, dar istoria sa datează de mult mai devreme.
A fost un amplasament neolitic, situat la sud de Dorchester
Acest mare terasament circular măsoară 85 de metri în diametru, cu un mal de pământ și o intrare în secțiunea nord-estică. Aproximativ două mii și jumătate de ani mai târziu, în timpul ocupației romane, a fost transformat într-un amfiteatru, probabil cu scaune pe trepte din lemn, pentru cetățenii din Durnovaria.
Mai multe obiecte din acea perioadă fac parte din expoziție, cu un obiect recreat special pentru acest tur: o copie a unei măști faciale.
La Muzeul și Galeria de Artă din Dorset, puteți vedea, de asemenea, într-o sală separată, câteva exemple excelente de pardoseală romană din mozaic care au fost descoperite în zonă. Două secțiuni mari, excavate din două case din Dorchester la începutul anilor 1900 și reamplasate în cadrul muzeului, pot fi încă văzute în sala victoriană.
Aceste artefacte, împreună cu altele, dezvăluie spectacolele violente care distrau publicul și subliniază, de asemenea, importanța gladiatorilor în cultura perioadei romane.
Evenimentele care captează și astăzi imaginația publicului cu privire la romani sunt adesea amfiteatrul, fiarele sălbatice și luptătorii înrobiți. Această expoziție itinerantă reunește unele dintre cele mai importante obiecte și relicve legate de gladiatori din Anglia pentru a spune povestea locurilor de distracție din Britania romană, conectându-i în același timp pe oameni cu cei care au murit în zgomotul mulțimii.
Expoziția este organizată de British Museum Partnership Exhibition împreună cu Colchester/Ipswich Museums
Aceasta pătrunde în istoria mai puțin cunoscută a concursurilor de gladiatori din Britania romană. Expoziția va fi organizată în patru locații din Regatul Unit, urmărind pașii gladiatorilor care au luptat cândva în amfiteatrele din Marea Britanie.
Pe parcursul următorului an și patru luni, turneul se va desfășura din sudul până în nordul Angliei, celelalte date fiind următoarele
Northampton Museum & Art Gallery – 24 mai – 7 septembrie 2025
Grosvenor Museum – 20 septembrie – 25 ianuarie 2026
Muzeul și Galeria de Artă Tullie House – 7 februarie – 19 aprilie 2026
Expoziția itinerantă va dezvălui violența arenei și importanța spectacolului în cadrul culturii romane.