O firmă de construcții a descoperit rămășițele unei sinagogi din Munchen distrusă de naziști în 1938
Muncitorii de la o firmă de construcții din Munchen, Germania, tocmai au descoperit resturile unei sinagogi distruse de regimul nazist în 1938.
Lucrau la un baraj pe râul Isar pe 28 iunie, când au dat peste coloanele unui altar al Torei și peste o tăbliță de piatră pe care erau inscripționate cele zece porunci.
Echipa a dat vestea Muzeului Evreiesc din Munchen o zi mai târziu, spunându-i directorului Bernhard Purin că este posibil să fi dat peste rămășițele fostei sinagogi din Munchen.
„Nu am crezut niciodată că vom găsi ceva din vechea sinagogă”, a declarat Purin pentru CNN. „M-am simțit fericit și trist în același timp în legătură cu această descoperire extraordinară”.
Sinagoga, proiectată pentru a se potrivi stilului arhitectural specific Munchenului, a fost terminată în 1887
Clădirea a fost cândva principala sinagogă a orașului înainte ca Adolf Hitler să ordone distrugerea ei în iunie 1938. A fost una dintre primele sinagogi distruse în timpul lungului regim de teroare al Germaniei naziste împotriva cetățenilor săi evrei.
Potrivit lui Purin, Hitler disprețuia să se uite la sinagogă, numind-o o „monstruozitate”.
„Sinagoga era foarte aproape de o galerie de artă principală cu un restaurant unde lui Hitler îi plăcea să ia cina atunci când se afla în Munchen”, a declarat Purin pentru NPR. „Trebuia să se uite la sinagogă, [ceea ce] nu-i plăcea”.
După distrugerea sinagogii, compania de demolare responsabilă de operațiune a depozitat molozul într-un loc la vest de oraș. Mai târziu, în anii 1950, muncitorii din construcții au folosit acel moloz pentru a construi un baraj.
Purin a declarat pentru CNN că există încă „o șansă bună” ca alte bucăți din sinagogă să se afle acolo, dar a adăugat că „acum cresc copaci pe dealuri și nu va fi posibil să scoatem pietrele”.
În ciuda acestei vești nefericite, Munchen sărbătorește în continuare descoperirea remarcabilă
„Astăzi, suntem la fel de uimiți să vedem că au apărut din nou fragmente ale vechii sinagogi principale, pe cât suntem șocați de lipsa de respect cu care au fost tratate chiar și după 1945”, a scris Charlotte Knobloch, președintele Comunității Evreiești din Munchen și Bavaria Superioară, într-un e-mail pentru New York Times.
Primarul din Munchen, Dieter Reiter, a comentat, de asemenea, descoperirea. Într-o declarație, Reiter a spus că distrugerea sinagogii din Munchen a fost „începutul excluderii, persecuției și distrugerii” evreilor germani.
„Faptul că astăzi găsim rămășițe ale clădirii magnifice care a definit cândva peisajul orașului este o lovitură de noroc și mă emoționează foarte profund”, a declarat primarul Reiter, potrivit New York Times.
În prezent, orașul are în plan să excaveze aproximativ 150 de tone de moloz din apele râului Isar. Muncitorii vor transfera resturile într-un șantier al orașului, astfel încât cercetătorii și istoricii să poată examina și înregistra în mod corespunzător orice descoperire semnificativă.