Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Nici spaniolii nu au scăpat de lagărul de concentrare nazist
Articole online

Nici spaniolii nu au scăpat de lagărul de concentrare nazist

Spania

Nici spaniolii nu au scăpat de lagărul de concentrare nazist

Când, la 5 mai 1945, două tancuri ale Diviziei 11 blindate a armatei americane au intrat în sfârșit în Mauthausen, unul dintre prizonierii lagărului a simțit după mult timp ce înseamnă libertatea.

„În fața ochilor lor”, și-a amintit Alfonso Maeso, „defila o procesiune imensă de oameni devastați de ani de suferință, care se îngrămădeau în fața lor, unii șoptindu-și, alții plângând neconsolat”.

Mauthausen, care a fost construit pe un deal cu vedere spre Dunăre, în apropiere de orașul austriac Linz, a fost ultimul lagăr de concentrare al celui de-al Treilea Reich care a fost eliberat. Dintre cele 190.000 de persoane care au trecut prin porțile sale – printre care evrei, țigani, persoane LGBTI, martori ai lui Iehova, „asociali” și opozanți politici ai nazismului – aproximativ 90.000 au fost uciși sau au fost munciți, ori înfometați, până la moarte.

Mai puțin cunoscut, până relativ recent, este faptul că aproape 5.000 dintre cei care au pierit în lagăr erau republicani spanioli cărora le fusese retrasă naționalitatea și deportați din Franța. Opt decenii mai târziu, o expoziție la Centrul Sefarad-Israel din Madrid speră să reflecte experiențele comune ale celor 50.000 de evrei și spanioli exilați care au îndurat lagărul.

Poveștile lor sunt relatate prin intermediul amintirilor, documentelor oficiale și mărturiilor personale. Alături de acestea, sunt prezentate mărturii de primă mână despre moarte și viață în interiorul Mauthausen și în câmpurile din jur.

Unul dintre cele mai cunoscute locuri de la Mauthausen a fost cariera de granit și „scara morții” de 186 de trepte, pe care prizonierii înfometați și epuizați au fost forțați să urce cărând pietre de 50 kg.

Unii prizonieri – în special evrei olandezi – au fost pur și simplu împinși peste stânca carierei

Astfel de crime au fost înregistrate oficial ca „sinucidere prin săritură”, dar gardienii aveau un alt nume pentru victime: „parașutiști”. Alți deținuți, înfometați și munciți dincolo de limita rezistenței umane, își aruncau trupurile împotriva gardurilor electrificate. Apoi au fost „experimentele” medicale pentru a determina ce fel de durere și paralizie rezultau în urma injecțiilor în inimă și pentru a vedea cât de mult pot trăi oamenii cu diferite boli.

Expoziția prezintă, de asemenea, povestea evreilor greci sefarzi, a căror comunitate seculară din Salonic a fost aproape de distrugere totală după ce naziștii au deportat și ucis peste 90% dintre locuitorii evrei din oraș, precum și a voluntarilor Brigăzii Internaționale din timpul războiului civil spaniol, care au fost trimiși la Mauthausen.

Potrivit organizatorului expoziției, istoricul Josep Calvet, ideea este de a oferi contextul istoric care a dus la Mauthausen și de a explora modul în care lagărul a devenit „o întâlnire între evrei și republicani”.

Cinci sute de mii de spanioli republicani au fugit în Franța la începutul anului 1939, după ce a devenit clar că naționaliștii lui Franco, susținuți de naziști, aveau să câștige războiul civil spaniol, care începuse cu aproape trei ani mai devreme cu o tentativă de lovitură de stat militară împotriva guvernului ales. Aproximativ 60.000 de soldați republicani s-au alăturat armatei franceze, doar pentru a se afla la mila naziștilor și a regimului de la Vichy după căderea Franței în 1940.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola