Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Himmler ordonă trimiterea romilor în lagărele de concentrare
Articole online

Himmler ordonă trimiterea romilor în lagărele de concentrare

lagăr

Himmler ordonă trimiterea romilor în lagărele de concentrare

Himmler era hotărât să pună în aplicare politicile rasiale ale nazismului, care dictau eliminarea din Germania și din teritoriile controlate de Germania a tuturor raselor considerate „inferioare”, precum și a tipurilor „asociale”, cum ar fi infractorii. Romii se încadrau în ambele categorii, conform gândirii ideologilor naziști, și au fost executați în masă atât în Polonia, cât și în Uniunea Sovietică. Ordinul din 15 noiembrie 1943 nu era decât un program mai cuprinzător, deoarece includea deportarea la Auschwitz a romilor aflați deja în lagărele de muncă.

Faptul că Himmler ar fi promulgat un astfel de program nu ar trebui să fie o surpriză pentru oricine îi cunoaște acțiunile criminale. În calitate de șef al Waffen-Schutzstaffel („Cămășile negre înarmate”), al SS, brațul militar al Partidului Nazist, și de șef adjunct al Gestapo (poliția secretă), Himmler a reușit, în timp, să consolideze controlul asupra tuturor forțelor de poliție din Reich. Această acaparare de putere se va dovedi extrem de eficientă în punerea în aplicare a Soluției Finale a Führerului. Himmler a fost cel care a organizat crearea lagărelor morții în toată Europa de Est și crearea unui fond de muncitori înrobiți.

Fiu al unui profesor de liceu romano-catolic, Himmler a studiat agricultura după Primul Război Mondial și s-a alăturat organizațiilor paramilitare de dreapta. În calitate de membru al uneia dintre acestea, Reichskriegsflagge („Steagul Imperial de Război”) al lui Ernst Röhm, a participat în noiembrie 1923 la Puciul eșuat al lui Adolf Hitler de la Berăria din München.

Himmler s-a alăturat Partidului Nazist în 1925, a urcat constant în ierarhia partidului și a fost ales deputat în Reichstag (parlamentul german) în 1930. Cu toate acestea, bazele viitoarei sale importanțe au fost puse odată cu numirea sa în funcția de Reichsführer al SS, garda de corp de elită a lui Hitler, care se afla nominal sub controlul Sturmabteilung (SA; „Divizia de asalt”).

Himmler a început imediat să extindă SS-ul, care a ajuns să numere peste 50.000 de membri până în 1933. După ce Hitler a preluat puterea la 30 ianuarie 1933, Himmler a devenit șeful poliției din Munchen și, la scurt timp după aceea, a devenit comandantul tuturor unităților de poliție germană din afara Prusiei. În această calitate, a înființat primul lagăr de concentrare al celui de-al Treilea Reich, la Dachau.

Registration

Aici iti poti reseta parola