Un mozaic vechi de 2.400 de ani, dezgropat în Grecia, conține imagini cu doi satiri cu coadă care dansează pe muzică.
Mozaic impresionant descoperit în Grecia
Lucrătorii în construcții din Grecia au scos la iveală un mozaic din pietriș care înfățișează doi satiri, o divinitate rustică din mitologia greacă, reprezentată printr-o ființă cu corp omenesc acoperită cu păr, cu coarne și picioare de țap (sau de cal).
Podeaua făcea parte dintr-o clădire din Eretria, un oraș de pe insula Euboea care găzduia o așezare greacă antică, potrivit unei declarații a Ministerului grec al Culturii.
Cercetătorii au datat casa în perioada clasică târzie, sau la mijlocul secolului al IV-lea î.Hr.
Podeaua din mozaic este similară cu una găsită într-o structură din apropiere cunoscută sub numele de Casa Mozaicurilor
Mozaicul, care se află „într-o stare excelentă de conservare”, măsoară 1,13 metri lățime și a fost realizat folosind pietricele de diferite culori așezate într-un model pentru a reprezenta doi satiri masculi cu coadă, coarne și urechi ascuțite.
Cel mai tânăr dintre cei doi cântă la un flaut, în timp ce bărbatul mai în vârstă, cu barbă, dansează pe muzică.
Modelul colorat „conferă realism și vitalitate figurilor din spectacol”, potrivit declarației.
În mitologia greacă, satirii erau „creaturi sălbatice” care erau „strâns asociate cu Dionysos”, zeul grec al fertilității
În plus față de mozaic, cercetătorii au scos la iveală o „podea de mortar ridicată” care se întindea de-a lungul a trei laturi ale camerei.
Este probabil ca încăperea să fi fost ocupată de bărbați și să fi fost un spațiu în care aceștia să găzduiască adunări festive sau banchete, similar cu ceea ce este prezentat în mozaic, potrivit declarației.
Până la sfârșitul perioadei clasice, „casele private luxoase” au devenit mai frecvente în Eretria. Deși sunt necesare săpături suplimentare, este probabil ca această casă să fi avut o curte centrală similară cu cele din alte case din așezare.