Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cine a ordonat moartea Hypatiei, celebra intelectuală din Grecia Antică ucisă pentru convingerile sale?
Articole online

Cine a ordonat moartea Hypatiei, celebra intelectuală din Grecia Antică ucisă pentru convingerile sale?

Hypatia

Cine a ordonat moartea Hypatiei, celebra intelectuală din Grecia Antică ucisă pentru convingerile sale?

Grecia Antică a pus bazele filosofice pentru o mare parte din democrația liberală occidentală, însă femeile, în general, nu au participat la acest proces – cu excepția Hypatiei. Frumoasă, strălucitoare și îndrăzneață, grecii au adorat-o; chiar și bărbații, care ar fi trebuit să o respingă pentru că pătrundea în domeniul lor de activitate, s-au înclinat în fața realizărilor ei extraordinare.

Cei mai mulți istorici estimează că Hypatia s-a născut undeva în jurul anului 350 d.Hr., fiind fiica matematicianului și filosofului Theon, care a încurajat-o să studieze încă de la o vârstă fragedă. Ea nu a ținut cont de învățătura tatălui său și a găsit rapid alte mijloace de a învăța despre tot ceea ce o interesa. În afară de matematică, a fost atrasă de astronomie, motiv pentru care a fabricat astrolabi, instrumente pentru examinarea și măsurarea corpurilor cerești.

Oamenii au scris mai mult despre Hypatia după ce aceasta a murit, și toți o descriu ca fiind „uimitor de frumoasă, cu un aer aproape regal.”

Așadar, cum a reușit Hypatia să pătrundă în mediul academic dominat de bărbați și nu doar să supraviețuiască, ci și să prospere? Cercetătorii spun că este posibil să fi fost rezultatul unui lucru simplu: celibatul.

Intelectuala s-a dedicat castității. Nu s-a căsătorit niciodată și, după toate mărturiile, s-a bănuit că a fost virgină până la moartea sa.

O amenințare la adresa creștinismului

Hypatia a practicat păgânismul într-o perioadă în care creștinismul era în fază incipientă. Cu toate acestea, religia aflată în plină expansiune a început să se dezvolte și, ca atare, mulți păgâni s-au convertit la creștinism de teama persecuțiilor. Hypatia nu a făcut acest lucru; mai degrabă, a continuat să practice păgânismul și nu a făcut niciun efort pentru a-l ascunde. Această sfidare – deși a primit, pentru o vreme, sprijin din partea guvernului din Alexandria – a făcut-o o țintă în cercurile creștine dornice de putere.

Sfârșitul Hypatiei pe străzile din Alexandria

Unul dintre cei mai remarcabili episcopi din Alexandria, Chiril, a condus campania de eliminare a Hypatiei. Chiril nu reușise să atace direct guvernul, așa că a decis să elimine unul dintre cele mai importante atuuri ale acestuia.

Astfel, episcopul a ordonat unei mulțimi de călugări să o răpească pe Hypatia și să o tortureze. Cyril a justificat acțiunile lor spunând că Hypatia simboliza cultul idolilor, lucru împotriva căruia creștinismul se opunea. „Din nefericire pentru Cyril și ceilalți, prin uciderea Hypatiei, aceștia au eternizat-o.”

„Într-adevăr, dacă ar fi lăsat-o pe Hypatia în pace, opera și numele ei ar fi fost probabil pierdute în istorie”.

Registration

Aici iti poti reseta parola