Coif grecesc antic descoperit la Elea-Velia. Ofrandă adusă zeiței Atena
Elea-Velia, cunoscută și sub numele de Hyele, a fost fondată de greci în jurul anilor 538-535 î.Hr. pe coasta Mării Tireniene, în actuala provincie Salerno, Italia.
Orașul era cunoscut ca un centru de filozofie și învățătură, în care au locuit Parmenide și Zenon din Elea, ambele figuri proeminente ale școlii grecești din care făceau parte.
Arheologii au efectuat săpături la acropola din Elea-Velia, unde în 2022 a fost descoperit un sanctuar dedicat zeiței Atena. Atena a fost o zeiță din Grecia Antică asociată cu înțelepciunea, războiul și meșteșugurile, fiind adesea reprezentată purtând un coif și ținând în mână o suliță.
Sanctuarul a fost construit în urma Bătăliei de la Alalia, un conflict între greci și aliații etrusci și cartaginezi între 540 î.Hr. și 535 î.Hr.
Săpăturile din interiorul sanctuarului au scos la iveală o cască grecească antică bine conservată, al treilea exemplu de acest fel descoperit la Elea-Velia. Potrivit cercetătorilor, coiful a fost probabil depus ca ofrandă adusă Atenei după o bătălie sau în timpul unei perioade de conflict.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, rămășițele unui zid de cărămidă pictată, posibil o formă timpurie a sanctuarului, și blocuri poligonale, o caracteristică a arhitecturii grecești antice, întâlnită în situri importante, cum ar fi Delphi.
Potrivit cercetătorilor, o altă descoperire notabilă este descoperirea de ceramică inscripționată cu cuvântul „sacru”, ceea ce indică și mai mult importanța sitului.
Într-o declarație de presă, ministrul Culturii a declarat presei că descoperirile coifului și inscripției grecești au subliniat importanța investițiilor în cercetarea arheologică pentru a dezvălui „bucăți importante din istoria Mediteranei”.