Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mormânt regal vechi de 2.400 de ani a fost descoperit accidental în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Mormânt regal vechi de 2.400 de ani a fost descoperit accidental în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Mormânt regal vechi de 2.400 de ani a fost descoperit accidental în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Tavanul pictat al camerei funerare reprezintă cea mai celebră imagine a mormântului: un cuplu aflându-se la un bal înconjurat de servitori, muzicanți și un car.

tavan

Luptele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au dus la descoperiri surprinzătoare în apropierea orașului bulgar Kazanlak. Bulgaria a trecut de partea Germaniei naziste, iar spre sfârșitul războiului, țara a fost bombardată de Aliați dinspre vest, în timp ce amenințarea invaziei sovietice se profila în est. Pentru a-și proteja teritoriile, armata bulgară a săpat tranșee în apropierea orașului central Kazanlak. Aceste lucrări au declanșat o serie remarcabilă de descoperiri arheologice care aveau să extindă enorm de mult cunoștințele despre popoarele antice care au trăit în regiune cu mii de ani înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Regatul se numea Tracia.

Caii și aurul

Tracia antică se întindea pe teritoriul actual al Bulgariei, nord-vestul Turciei, sudul României și sud-estul Serbiei. Era situată la o răscruce geopolitică, înconjurată de mari puteri rivale precum Persia, Atena și, mai târziu, Macedonia. Regatele tracice au format o serie de alianțe schimbătoare cu acești vecini, pe măsură ce echilibrul de putere se schimba.

În această regiune, puterile rivale se confruntau în mod constant pentru a-și asigura influența și accesul la resursele din Tracia. În ciuda acestei presiuni externe, regatele tracice au reușit să-și mențină o anumită independență și să-și dezvolte propria cultură și identitate.

Astăzi, moștenirea tracică poate fi observată în diversele artefacte și monumente ale acestei perioade istorice, cum ar fi tumulii funerari, sanctuare și temple. Acestea reprezintă nu doar un simbol al trecutului bogat al regiunii, ci și o sursă de inspirație și înțelegere a istoriei și culturii străvechi.

O mască de aur a regelui tracic Teres I se află la Muzeul de Istorie Kazanlak din Bulgaria

Multe dintre informațiile pe care le avem despre Tracia provin din surse grecești, scrise de coloniștii care trăiau de-a lungul coastei Mării Negre. Acești coloniști îi admirau și totodată se temeau de oamenii sălbatici din interiorul regiunii, care erau descriși ca fiind aspri. Au fost portretizați de Homer ca aliați ai troienilor în Iliada și Odiseea: „aristocrați războinici care își etalau aurul și caii frumoși”.

Scrierile grecești despre traci remarcau adesea natura lor războinică dar totodată indicau și dezbinarea lor:

„Ar fi cel mai puternic popor din lume dacă ar avea un singur conducător”, scria istoricul grec Herodot, „dar o astfel de uniune le este imposibilă și nu există niciun mijloc de a o realiza vreodată”.

Cu toate acestea, în anul 479 î.Hr., retragerea persanilor după înfrângerea în fața grecilor a creat un vid de putere în Tracia și o șansă de unitate. Tracul Teres I a apărut ca rege fondator a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Regatul Odris, sub care s-au unit 40 de triburi tracice.

Deși Odrisia a fost cucerită de tatăl lui Alexandru cel Mare, Filip, în 342-340 î.Hr., co-guvernanții din regat au păstrat un anumit grad de independență. Au existat tensiuni cu Macedonia, dar sub regele Seuthes al III-lea a apărut o accelerare a construcțiilor de monumente din Odrisia. Baza sa de putere a fost concentrată în locul unde se află acum Kazanlak în Bulgaria, și unde, în 1944, soldații bulgari au găsit primul dintre numeroasele morminte tracice antice.

Picturi enigmatice

Prima dintre marile descoperiri tracice de la Kazanlak a avut loc în aprilie 1944. Săpând tranșee, soldații au dat peste un mormânt care conținea fresce bogat colorate. Arheologii aveau să afle mai târziu că acest loc, Mormântul din Kazanlak, nu era un monument de sine stătător: acesta aparținea unei necropole regale care se întindea pe o distanță de mai mulți kilometri în jurul unui oraș trac din secolul al IV-lea î.Hr.

Arheologii conduși de Dimitar P. Dimitrov, directorul Muzeului Arheologic din Sofia, au reușit să demareze o cercetare științifică a sitului în 1948. Mormântul tracic de la Kazanlak este format dintr-o antecameră, un pasaj de legătură și o cameră funerară rotundă, toate fiind decorate.

În ciuda faptului că mormântul a fost jefuit în trecut, picturile de pe pereții săi rămân o mărturie impresionantă a artei și culturii din acea perioadă.

Mormântul a intrat în patrimoniul mondial UNESCO în 1979.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola