Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii de la Universitatea Federală din Siberia au descoperit un mormânt kurgan dintr-o cultură necunoscută până acum
Articole online

Arheologii de la Universitatea Federală din Siberia au descoperit un mormânt kurgan dintr-o cultură necunoscută până acum

mormânt

Arheologii de la Universitatea Federală din Siberia au descoperit un mormânt kurgan dintr-o cultură necunoscută până acum

Lucrările de defrișare au scos la iveală o movilă cu diametrul de 30 de metri, despre care au crezut la acea vreme că este un deal natural, însă, o mare parte din mormântul interior a supraviețuit, pe care cercetătorii de la Universitatea Federală Siberiană, conduși de Dr. Dimitry Vinogradov, îl excavează din 2021.

Echipa a descoperit că mormântul conține rămășițele a 50 de cadavre, îngropate alături de numeroase obiecte funerare, care au fost așezate într-o groapă mare dreptunghiulară, căptușită cu lemn și tapetată cu scoarță de mesteacăn. Este probabil ca mormântul să fi avut un acoperiș din lemn, dar acesta a fost distrus în timpul defrișărilor.

Situl datează de acum aproximativ 2.000 de ani și aparține unei culturi de tip scitic necunoscute până acum. Sciții au fost un vechi popor nomad ecvestru din Iranul de Est, care a migrat din Asia Centrală în Stepa Pontică din Ucraina și Rusia de Sud de astăzi, aproximativ din secolul al VII-lea î.Hr. până în secolul al III-lea î.Hr.

Împreună cu defuncții sunt îngropate mărgele, plăci de bronz, pumnale simbolice miniaturale din bronz și topoare de luptă, precum și cuțite, oglinzi, ace și vase de ceramică. Cea mai remarcabilă este descoperirea unei plăci reprezentând un cerb, un motiv popular în arta animală scitică siberiană.

Cercetătorii cred că situl a servit drept mormânt de familie timp de generații, după care, a fost sigilat și incendiat. Această ipoteză este susținută de decolorarea găsită în sol, care sugerează că a fost supus unei călduri intense. Mormântul ar fi fost apoi acoperit cu pământ pentru a crea ceea ce oamenii din stepă numesc kurgan (movilă funerară).

Pe baza descoperirilor, Dr. Vinogradov și echipa sa consideră că mormântul aparține unei culturi de tranziție pe care acum o numesc „Tesinian” (sugerată pentru prima dată de regretatul arheolog și istoric Mihail Gryaznov, pe baza unui sit arheologic de pe malul râului Tes din bazinul Minusinsk), care a apărut probabil la periferia teritoriilor cunoscute ale culturii Tagar în timpul secolului al II-lea sau al I-lea î.Hr.

Registration

Aici iti poti reseta parola