Peste 1.500 de monede medievale de argint au fost descoperite în regiunea Pădurea Neagră din Germania.
Monede medievale de argint descoperite în Germania
Arheologii din Germania au dezgropat peste 1 500 de monede medievale de argint după ce un cetățean a observat ceea ce păreau a fi „mici plăci metalice” în timp ce săpa.
Descoperirea „este cea mai mare comoară din 1949 încoace în regiunea Freiburg”, a declarat Andreas Haasis-Berner, arheolog la Oficiul de Stat pentru Conservarea Monumentelor din Stuttgart, într-un e-mail pentru Live Science.
Descoperirea, care a fost făcută în luna mai în timp ce muncitorii instalau conducte lângă o piscină din municipalitatea Glottertal, conține indicii despre cum arătau meseriile de minerit și monetărie în zonă în urmă cu 650 de ani.
În 1949, arheologii din Freiburg (cunoscută și sub numele de Freiburg im Breisgau) au găsit aproximativ 5 000 de monede din jurul anilor 1280, însă în Glottertal, care se află la aproximativ 10 kilometri nord-est de Freiburg, nu a fost găsită nicio monedă medievală.
Glottertal se află în Munții Pădurea Neagră
Freiburg a fost fondat de Casa de Zähringen, o dinastie din jurul anului 1120 până în 1218. Când linia Zähringer a luat sfârșit, orașul a fost preluat de Casa de Urach.
„Glottertal a fost una dintre cele mai importante zone miniere pentru ducii de Freiburg”, a declarat Haasis-Berner. „Locul în care au fost găsite monedele a fost o zonă principală de așezare a minerilor”, care au dezgropat metale precum argintul.
În timpul instalării conductei, Haasis-Berner a primit un apel de la Claus Völker, un cetățean din Glottertal, care a spus că a găsit câteva monede în timpul proiectului de construcție.
„În dimineața următoare, a examinat locul a doua oară, iar acum, soția sa a găsit o cantitate uriașă”, a declarat Haasis-Berner. „Câteva ore mai târziu, am mers la locul respectiv și am dezgropat aproximativ 1.000 de monede”.
În zilele de după descoperirea inițială, câțiva experți au fost aduși la fața locului cu detectoare de metale
În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, cu ploaie și noroi până la genunchi, echipa a reușit să recupereze alte 500 până la 600 de monede.
În momentul în care monedele au fost bătute, în secolul al XIV-lea, „ai fi putut cumpăra aproximativ 150 de oi cu aceste monede”, a spus Haasis-Berner în declarație.
După o curățare a monedelor, experții au stabilit că monedele au fost bătute probabil în anii 1320 și proveneau în principal din ceea ce este acum Germania, Elveția și Franța.
Noua descoperire se alătură celor patru tezaure de monede similare găsite anterior în regiunea mare, care datează din anii 1320, a spus Haasis-Berner.