Descoperirea inițială a fost făcută de pasionatul de istorie, Denis Konkol, care a sesizat autoritățile locale. Artefactul a fost datat ca fiind din Epoca Bronzului.
Reguli stricte în Polonia pentru amatorii de artefacte vechi
În Polonia este interzisă desfășurarea unei căutări de amatori a artefactelor folosind un detector de metale, fie pentru uz comercial, fie pentru uz personal, cu excepția cazului în care este autorizată de autoritățile locale, ceea ce impune raportarea tuturor descoperirilor care devin proprietatea statului.
Igor Strzok, conservator provincial de monumente, a declarat:
„Extragerea acestor descoperiri a avut loc sub supravegherea arheologică a colegilor noștri de la Oficiul Provincial pentru Protecția Monumentelor. Aceasta înseamnă că am prevenit o posibilă distrugere a site-ului.”
Cele cinci topoare datează între 1700 și 1300 î.Hr. și au fost probabil un depozit ritual de natură de cult, cu toate acestea, arheologii nu au exclus că topoarele ar putea fi și un depozit legat de comerț.
Potrivit anunțului, obiectele sunt topoare de tip tautušiai asociate cu culturi baltice din Lituania de astăzi sau nord-estul Poloniei. Definite prin dimensiunea lor considerabilă, topoarele au un mâner subțire cu margini înălțate și o lamă largă.
Săpăturile anterioare din siturile din epoca bronzului din regiune găsesc în general brățări sau alte podoabe, în timp ce ultima descoperire a unei arme sau a unui instrument din epoca bronzului datează de 20 de ani, evidențiind raritatea unor astfel de descoperiri în regiune.
Topoarele sunt programate să fie transportate la Muzeul de Arheologie din Gdańsk, unde experții vor efectua o examinare amănunțită.
Sabie bine conservată din Epoca Bronzului, descoperită în Germania
Arheologii de la Oficiul de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor au anunțat descoperirea unei săbii din epoca bronzului bine conservată în orașul Nördlingen, Bavaria, Germania.
Cele mai multe rămășițe din epoca bronzului din jurul Nördlingen aparțin Culturii Urnfield (adesea împărțită în mai multe culturi locale într-o tradiție mai largă Urnfield) care a apărut în jurul anului 1300 î.Hr. Cultura Urnfield a crescut din cultura Tumulus precedentă și a dezvoltat abilități avansate de prelucrare a metalelor în armamentul și armura din bronz.
Sabia a fost găsită într-un depozit de bunuri funerare și arme, alături de rămășițele unui bărbat, femeie și copil. Descoperirea este extrem de rară pentru această parte a Germaniei, deoarece majoritatea movilelor funerare au fost jefuite de mult timp în antichitate sau deschise în secolul al XIX-lea.