Misterul navei regale Vasa. Analize ADN confirmă prezența unei femei printre cei 30 de morți
Oamenii de știință continuă să facă noi descoperiri despre Vasa, cea mai bine conservată navă din secolul al XVII-lea din lume. În 1628, nava de război suedeză s-a înclinat și s-a scufundat la doar câteva minute după ce a pornit în călătoria sa inaugurală. Tunurile sale grele din bronz – 64 de tunuri pe două punți- au făcut ca centrul de greutate al navei să fie prea ridicat, ceea ce a dus la o instabilitate extrem de periculoasă. Epava a rămas sub apă timp de peste 300 de ani, până când a fost recuperată în 1961.
Aproximativ 30 de persoane au murit în urma dezastrului, iar cele mai multe dintre ele sunt încă neidentificate. Timp de ani de zile, oamenii de știință au speculat că una dintre ele, cunoscută sub numele de „G”, era o femeie, bazându-se pe rămășițele osoase.
Acum, cu ajutorul analizei ADN, ei și-au confirmat în sfârșit suspiciunile
„Studierea ADN-ului din rămășițele osoase ce au stat sub apă timp de trei secole este un proces dificil… dar nu imposibil”, a declarat Marie Allen, specialistă în genetică criminalistică, într-un comunicat al Universității Uppsala din Suedia.
„Încă de acum câțiva ani aveam indicii că scheletul „G” nu era al unui bărbat, ci al unei femei”. „Pur și simplu, nu am găsit cromozomi Y în materialul genetic al lui G.”
Echipa suedeză a apelat la Laboratorul de identificare a ADN-ului din cadrul Forțelor Armate, specializat în analiza materialului genetic pentru a identifica persoanele decedate din cadrul armatei. Folosind tehnici de testare nou dezvoltate, laboratorul a reușit să confirme sexul victimei G.
Ce căuta o femeie pe nava de război suedeză? „Poate că era o soție de marinar ce a vrut să participe la călătoria inaugurală a acestei nave impresionante”, a declarat Anna Maria Forssberg, cercetătoare la Muzeul Vasa din Stockholm, unde este expusă nava.
Chiar dacă femeile nu făceau parte din echipajul marinei suedeze la acea vreme, existau momente în care li se permitea să urce la bord ca invitate.
„În prezent fac cercetări despre soțiile marinarilor, așa că pentru mine acest lucru este deosebit de interesant, deoarece ele sunt adesea uitate, deși au jucat un rol important pentru marină”, adaugă Forssberg în declarație.
Conform declarației, cercetătorii se așteaptă ca analiza lor să dezvăluie în curând mai multe detalii despre cele 30 de victime, făcând lumină asupra trecutului lor familial.
Celebra navă de război a ținut prima pagină a ziarelor de mai multe ori în ultimele luni. În luna octombrie, arheologii au anunțat descoperirea epavei soră a celebrei nave Vasa, numită Äpplet, în apropiere de Stockholm. După ce a pornit în 1629, Äpplet a rămas în serviciu timp de 30 de ani după călătoria sa inaugurală. Când reparațiile au fost considerate prea complexe și costisitoare pentru a fi efectuate, oficialii au distrus-o în mod intenționat în 1659.