Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Marfa de pe o navă germană scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a ajuns pe plajele americane
Articole online

Marfa de pe o navă germană scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a ajuns pe plajele americane

Marfa de pe o navă germană scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a ajuns pe plajele americane

Rareori, însă, aceste piese ajung pe țărm la câteva mii de kilometri distanță. Este exact ceea ce s-a întâmplat în Texas, unde un pădurar a descoperit un balot de cauciuc despre care se crede că provine de pe nava scufundată SS Rio Grande.

SS Rio Grande a fost reperat de două nave americane – USS Omaha (CL-4) și Jouett (DD-396) – în largul coastelor Braziliei în ianuarie 1944. Nava transporta cobalt, staniu și baloți de cauciuc brut. După ce a realizat că nava de blocadă a fost reperată, echipajul german al Rio Grande a abandonat nava și a încercat să o scufunde.

Omaha și Jouett au scufundat în cele din urmă nava, trăgând asupra ei până când s-a scufundat pe fundul oceanului, cu încărcătura încă la bord.

Potrivit oficialilor din Brazilia și din Statele Unite, baloții de cauciuc de aproximativ 200 de kilograme au început să ajungă la țărm, la aproape 80 de ani după ce SS Rio Grande a fost scufundat. Deși sunt inofensive pentru oameni, ele reprezintă un risc pentru animale.

„Pe măsură ce SS Rio Grande a început să se dezmembreze, baloții de cauciuc îmbibați cu apă au plutit de pe fundul oceanului și au ajuns în curentul din nordul Braziliei”, se arată într-o postare pe Facebook din 2020 a Padre Island National Seashore. „De acolo, baloții au rămas pe linia de plutire într-o serie de curenți spre nord de-a lungul coastei Americii de Sud și Centrale, în jurul Yucatanului și apoi, în cele din urmă, în Golful Mexic.”

Recent, un balot de cauciuc a eșuat la țărm în Texas, în mai 2023

O înregistrare video postată de Texas Parks and Wildlife arată un bloc acoperit de vegetație maritimă în Parcul de Stat Mustang Island, în apropiere de Corpus Christi. Pădurarul parcului Eric Ehrlich, care a făcut descoperirea, nu avea inițial nicio idee că bucata de marfă provenea de pe vasul german scufundat.

La fel ca și alte gunoaie care ajung pe plajă, cauciucul este destinat gropii de gunoi.

„Dacă cineva îl vrea pentru cercetări sau altceva și ajunge la mine înainte ca noi să îl ducem la tomberon, sunt fericit să îl las să îl aibă”, a declarat Ehrlich pentru Houston Chronicle. „Nu am nicio utilitate pentru ea, ocupă spațiu pe plajă inutil”.

El adaugă:

„Partea cea mai fascinantă este că a rămas prinsă în acea barcă pentru foarte mult timp, în timp ce barca s-a dezintegrat în apa sărată. Putem data lucrurile pe baza vieții marine care este atașată de ele.”

În afara Texasului, baloții de cauciuc de pe SS Rio Grande au ajuns la țărm și în Florida, un număr impresionant fiind observat în Palm Beach. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să publice un studiu la revista Marine Environmental Research, în care au analizat descoperiri similare.

Registration

Aici iti poti reseta parola