Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Misiunea patriotică românească și demersurile făcute în SUA în sprijinul unirii Transilvaniei cu Regatul României
Articole online

Misiunea patriotică românească și demersurile făcute în SUA în sprijinul unirii Transilvaniei cu Regatul României

Marea Unire

Misiunea patriotică românească și demersurile făcute în SUA în sprijinul unirii Transilvaniei cu Regatul României

Totuși, acest lucru nu a însemnat că delegația neoficială românească, formată din preoții Vasile Lucaciu, Ioan Moța și locotenentul Vasile Stoica, și-a încetat activitatea în SUA.

În anii 1917 și 1918, „Misiunea Patriotică Română” a desfășurat o activitate intensă în Statele Unite, în sprijinul unirii Transilvaniei cu Regatul României, ceea ce a inspirat și mai mult activitatea românilor stabiliți acolo. Delegația română a stabilit legături cu cele mai mari comunități românești din Statele Unite, respectiv cele din New York, Cleveland, Chicago, Philadelphia, Buffalo, Indianapolis, Trenton, Detroit și Cincinnati.

Vasile Lucaciu scria:

„Am vizitat aproape toate centrele importante locuite de români de pe teritoriul Statelor Unite și peste tot unde am mers a fost un mare entuziasm”.

Misiunea a organizat adunări populare și în Cleveland, Youngstown, Trenton, Boston, Baltimore și Chicago, unde numărul românilor era mai mare. Cu fiecare ocazie, talentul oratoric al lui Vasile Lucaciu a captivat asistența, dând dovadă de o energie excepțională pentru vârsta sa înaintată. Prin discursurile sale, Vasile Lucaciu a determinat un număr semnificativ de români să se înroleze în armata americană pentru a susține cauza românească.

soldați

„Acum este timpul ca poporul însuși să își caute propria dreptate și drepturile naționale”

Vasile Lucaciu spunea, în septembrie 1917, în fața românilor adunați în Michigan că „Ceasul a sunat și trebuie să înțelegem chemarea vremurilor. Până acum am suferit și am vorbit împotriva asupritorilor noștri. Aceștia nu ne-au ascultat. Acum este timpul ca poporul însuși să își caute propria dreptate și drepturile naționale”.

Activitatea românilor din Statele Unite privind unirea Transilvaniei cu Regatul României s-a intensificat în 1918, odată cu înființarea primei Legații românești în Statele Unite, condusă de ministrul plenipotențiar Constantin Angelescu. În timpul unei întâlniri în portul Indiana, când a fost întrebat ce a determinat România să intre în război de partea Antantei, Angelescu a răspuns: „Nu, nu, nu: „Lupta pentru unire și pentru cele patru milioane de români care urmau să fie deznaționalizați”.

În acest context, la Youngstown (9-10 martie 1918) a fost organizată o adunare a românilor ortodocși, unde s-a hotărât înființarea unei Episcopii Ortodoxe Române în Statele Unite, care să fie sub jurisdicția Mitropoliei Ungro-Vlahiei de la București.

SUA

„Liga Națională a Românilor din America”

Activitatea desfășurată de „Misiunea Patriotică Română” în Statele Unite a dus la publicarea a numeroase broșuri, hărți, articole, cărți despre istoria României, pentru a sprijini realizarea unității naționale a tuturor românilor. Ca urmare a acestor eforturi, în anul 1918 au fost înființate în SUA mai multe asociații și organizații pentru susținerea cauzei românești. Cea mai importantă asociație de acest gen a fost „Liga Națională a Românilor din America”, înființată în iunie 1918, la Washington, la inițiativa lui Vasile Stoica. Pe lângă această asociație, au mai fost înființate și alte organizații locale, precum „Comitetul Național”, condus de fiul lui Vasile Lucaciu, Epaminonda Lucaciu, preot în Trenton, capitala statului New Jersey, sau „Asociația de ajutor de război”, condusă de Paul Negulescu, care edita și revista bilingvă „România”.

O mână de ajutor pentru cauza românească a fost dată și de „Mid-European Union”, organizație înființată în SUA în septembrie 1918 pentru a negocia disputele teritoriale dintre diferitele naționalități din Austro-Ungaria. Organizația era condusă de Thomas Masaryk și avea ca membri câte doi reprezentanți ai fiecărei naționalități din Austria-Ungaria, partea română fiind reprezentată de Nicolae Lupu și Vasile Stoica.

Sursa: Europecentenary.eu

Registration

Aici iti poti reseta parola