Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Memorialul „Last Post” din Ypres va fi restaurat timp de doi ani
Articole online

Memorialul „Last Post” din Ypres va fi restaurat timp de doi ani

Ypres

Memorialul „Last Post” din Ypres va fi restaurat timp de doi ani

Lucrările de restaurare tocmai au început în oraș, unde în fiecare seară are loc o ceremonie zilnică de „Ultimul post”, indiferent dacă plouă sau nu. Traficul este oprit în fiecare seară la ora 20:00, iar ceremonia are loc sub mijlocul arcului, cu chemări de goarnă care răsună pe pereții de piatră și pe acoperiș.

Supraveghează proiectul în numele Comisiei pentru mormintele de război din Commonwealth (Commonwealth War Graves Commission – CWGC) managerul de șantier Sarah Camerlynck. Ea și-a petrecut ultimii doi ani inspectând cât mai mult posibil din structură, întocmind rapoarte pentru arhitecții și echipele de construcție selectate de Comisie.

După ce monumentul va fi îmbrăcat în totalitate în schele, Camerlynck va avea o șansă în plus să îl verifice, aproape centimetru cu centimetru.

Unele părți ale monumentului au rezistat bine la intemperii, dar acolo unde au fost deteriorate, acestea vor trebui restaurate sau înlocuite. Construit din calcar și cărămidă, unele materiale și mortare vor trebui înlocuite pentru a îmbunătăți izolarea generală. Acoperișul este planificat să fie în mare parte reconstruit, devenind ecologic. Se crede că acest lucru îi va îmbunătăți durata de viață de două sau trei ori.

Un factor important care a trebuit să fie abordat este faptul că Poarta Menin este o cale de intrare cheie în Ypres, astfel încât majoritatea lucrărilor se vor desfășura cu drumul încă foarte utilizat – deși numai într-un singur sens.

Prețioasele panouri cu nume, realizate din piatră Portland, vor fi cu siguranță o zonă care va fi inspectată în detaliu. Aici sunt inscripționate 54.586 de nume ale celor căzuți, fără morminte cunoscute. Cu atât de multe nume, este posibil ca intemperiile să le fi redus lizibilitatea.

Această lucrare poate fi finalizată cu ajutorul unor mașini de frezat CAD care sculptează piatra cu ajutorul unui computer.

În întreaga lume, CWGC se ocupă de 23.000 de cimitire și monumente comemorative de război

Există o astfel de concentrare de morminte în această regiune specifică, deoarece cele două războaie mondiale au luptat pe aproape același teren în Flandra. În Primul Război Mondial, au avut loc trei bătălii de la Arras, iar ultima confruntare majoră a fost Passchendaele.

Poarta Menin a fost aleasă din cauza miilor de soldați care ar fi trecut prin ea în drumul lor spre câmpurile de luptă din acest sector numit Salientul Ypres. Aceasta comemorează trupele australiene, canadiene, indiene, sud-africane și britanice care au murit în Salient.

Aici sunt enumerate victimele britanice anterioare datei de 16 august 1917. În această perioadă, aproximativ 450.000 de soldați au fost uciși, iar liniile de luptă s-au deplasat înainte și înapoi doar șase kilometri pe durata întregului conflict. În ultimele etape, a fost un iad noroios, oprind chiar și tancurile! Deși, astăzi, sunt puține semne de asta… Doar câmpuri îngrijite și tăiate de porumb și culturi, cu copacii și gardurile vii.

Decesele ulterioare din Marea Britanie și Noua Zeelandă de după această dată sunt menționate pe uriașul memorial de la Tyne Cot. Întâmplător, acesta a fost locul care a marcat cel mai îndepărtat punct atins de forțele Commonwealth-ului în Belgia până aproape de sfârșitul războiului. Victimele neozeelandeze de după 16 august 1917 sunt comemorate pe monumentele funerare de la Buttes New British Cemetery și Messines Ridge British Cemetery, toate foarte aproape de Ypres.

Proiectat de Sir Reginald Blomfield, memorialul a fost dezvelit de Lord Plumer la 24 iulie 1927

Fostele buncăre încă împânzesc peisajul, iar două buncăre germane rămase au fost incluse în masivul cimitir britanic de la Tyne Cot. În Tyne Cot sunt îngropați sau comemorați 11.961 de militari din Commonwealth din Primul Război Mondial, iar peretele memorial poartă numele a aproape 35.000 de soldați britanici, din nou fără morminte cunoscute.

Din păcate, mult mai multe pietre funerare poartă inscripția „Un soldat al Marelui Război”, mai degrabă decât numele lor real, motiv pentru care memoriale precum Poarta Menin sunt atât de importante.

Unele țări, precum Statele Unite, au decis după război să-și repatrieze militarii căzuți la datorie – și mulți dintre ei au fost repatriați. În cele din urmă, 43.909 cadavre au fost aduse înapoi în America. O navă funerară care a acostat în Hoboken, New Jersey, la 23 mai 1921, a fost întâmpinată de președintele Warren G. Harding în timp ce aducea un omagiu celor 5.000 de cadavre care au sosit la bordul navei USAT Wheaton.

Registration

Aici iti poti reseta parola