Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > U-118, un submarin german din Primul Război Mondial, a eșuat pe plaja din Hastings în 1919
Articole online

U-118, un submarin german din Primul Război Mondial, a eșuat pe plaja din Hastings în 1919

submarin

U-118, un submarin german din Primul Război Mondial, a eșuat pe plaja din Hastings în 1919

Faptul că această mașinărie de război, odinioară puternică, a eșuat pe teritoriul britanic (sau, mai exact, pe nisip) a fost atât spectaculos, cât și derutant.

U-118 a participat la Prima bătălie a Atlanticului, cutreierând oceanul ca parte a formidabilei flote germane de U-boat-uri. A scufundat două nave britanice – vaporul Wellington și petrolierul Arca – pe parcursul scurtei sale cariere, înainte de a fi predat în Harwich de către Marina Imperială Germană la 23 februarie 1919.

Aliații intenționau să remorcheze U-118 la Brest

La 15 aprilie 1919, în timp ce se îndrepta spre orașul-port francez, s-a declanșat o furtună, iar submarinul s-a rupt de cablurile de remorcare. Așa a eșuat pe o plajă din Hastings, Sussex. U-118 a eșuat în jurul orei 12:45 AM, chiar în fața celebrului Queens Hotel. Deși s-au făcut eforturi pentru a elibera nava, toate au eșuat.

Acest tip de U-Boat avea o lungime de 81,5 m, viteză: 11,5 noduri (21,3 km/h; 13,2 mph) la suprafață și 7 noduri (13 km/h; 8,1 mph) la scufundare, adâncime de testare: 75 m. Echipaj total: 36 de oameni. SM U-118 a fost un submarin de tip UE II al Marinei Imperiale Germane și unul dintre cele 329 de submarine care au servit în cadrul acestei marine în timpul Primului Război Mondial.

Spectacolul a atras o atenție masivă, iar mulțimile s-au adunat pentru a vedea masivul U-boat. Autoritățile locale au început chiar să ofere tururi pe punte, cu condiția ca oamenii să plătească o mică taxă. Tot ceea ce au câștigat a fost folosit pentru a-i întâmpina pe militarii britanici care se întorceau acasă din război.

Aceste tururi au fost oprite rapid atunci când doi dintre membrii Gărzii de Coastă care le conduceau s-au îmbolnăvit grav; ambii au murit în februarie 1920 din cauza unor probleme la creier și plămâni, cauzate de gazul toxic de clor care se scurgea din bateriile submarinului.

U-118 a fost complet dezmembrat până în 1921. Deși nu au rămas rămășițe vizibile pe plaja din Hastings, este întotdeauna posibil ca unele fragmente ale navei germane să rămână ascunse sub nisip.

submarin

 

Registration

Aici iti poti reseta parola