Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 22 octombrie 1914: Germanii capturează Langemarck în timpul primei bătălii de la Ypres
Articole online

22 octombrie 1914: Germanii capturează Langemarck în timpul primei bătălii de la Ypres

Ypres

22 octombrie 1914: Germanii capturează Langemarck în timpul primei bătălii de la Ypres

Liniile de tranșee construite în toamna anului 1914 între orașul Ypres, de partea britanică, și Menin și Roulers, de partea germană – cunoscute sub numele de Promontoriul Ypres – au devenit locul unora dintre cele mai aprige bătălii ale Primului Război Mondial, începând în octombrie 1914 cu așa-numita Prima bătălie de la Ypres. Bătălia, declanșată la 19 octombrie, a fost o încercare viguroasă a germanilor de a-i alunga cu totul pe britanici din zonă, deschizând astfel calea armatei germane pentru a avea acces la coasta belgiană extrem de importantă, cu acces la Canalul Mânecii și, mai departe, la Marea Nordului.

Forțele germane care înaintau spre Ypres aveau un avantaj numeric față de Forța Expediționară Britanică (BEF), deoarece generalul Erich von Falkenhayn a putut trimite întreaga Armată 4 și 6 germană împotriva celor șapte divizii de infanterie (una a fost ținută în rezervă) și trei divizii de cavalerie ale BEF. Pentru întăriri, Sir John French, comandantul BEF, avea doar câteva divizii de trupe indiene deja în drum spre Flandra; în zilele următoare, însă, aceste trupe de înlocuire se vor distinge prin performanțe excelente atât în operațiunile ofensive, cât și în cele defensive.

După mișcarea inițială rapidă a ofensivei germane, Bătălia de la Ypres a devenit o luptă dezordonată și disperată pentru teren și poziție, lăsând zona rurală și satele din jur într-o stare de devastare sângeroasă. Un artilerist german, Herbert Sulzbach, a scris la 21 octombrie despre experiența sa în bătălie:

„Ne tragem înainte, aruncăm prima privire asupra acestui câmp de luptă și trebuie să ne obișnuim cu scenele și impresiile teribile: cadavre, cadavre și iar cadavre, dărâmături și rămășițe de sate”.

După capturarea Langemarck de către germani, la 22 octombrie, luptele de la Ypres au mai continuat încă o lună, înainte ca sosirea vremii de iarnă să oprească bătălia. Cu toate acestea, în salientul de la Ypres se va mai vedea mult timp același conflict acerb înainte de sfârșitul războiului, inclusiv o bătălie majoră în primăvara anului 1915 – de asemenea, o ofensivă germană – și o tentativă de pătrundere aliată în vara anului 1917.

Registration

Aici iti poti reseta parola