Ziarul rusesc Pravda preia declarațiile unui expert de nivel internațional cu privire la tensiunile care domnesc în ultima vreme între Marea Britanie și țările hegemon ale UE- Germania, dar mai ales Franța.
Un hegemon al Europei din afara UE?
Aici nu prea mai e vorba, potrivit rușilor, de drepturile de pescuit, nici măcar de încurcata problemă a imigrației ilegale din Canalul Mânecii, ci de un conflict geopolitic.
Potrivit lui Andrey Korobkov, profesor de științe politice la Universitatea din Tennessee, Marea Britanie încearcă să umple vidul care se creează în Europa prin retragerea treptată a Statelor Unite. Berlinul și Parisul nu sunt, însă, deloc entuziasmate că Marea Britanie se întoarce în Europa, după Brexit, și vrea să mai stea și în capul mesei.
„Este evident pentru toată lumea că America se îndreaptă spre China, că centrul politicii mondiale părăsește Europa pentru Pacific”, susține Korobkov, care e de părere că Londra vrea să profite și să umple vidul politic care apare.
„Marea Britanie a jucat întotdeauna rolul de purtător, de gardian al echilibrului în Europa”, cu toate astea, apreciază expertul, încercările actuale ale Marii Britanii de a ocupa această nișă sunt mai mult un spectacol, întrucât Regatul Unit nu are capacitatea de a realiza acest lucru.
„În același timp, faptul că Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană o pune într-o poziție destul de dificilă, din moment ce principalii parteneri europeni, în primul rând Germania și Franța, nu sunt deloc încântați în sensul că britanicii continuă să se amestece în ceea ce ei consideră acum că sunt afacerile lor interne. „, susține Andrey Korobkov.
O alianță cu Polonia și Ucraina dincolo de NATO și de UE?
În susținerea acestei teorii, ziariștii ruși dau drept exemplu faptul că, la sfârșitul lunii ianuarie, în timpul unei vizite în Australia, ministrul britanic de externe Liz Truss a anunțat planurile de a crea o alianță europeană. Aceasta ar fi urmat să includă Regatul Unit, Polonia și Ucraina.
Așadar, presupunerea că Londra încearcă să joace un rol mai activ în afacerile europene nu este chiar neîntemeiată . Mai mult, această „alianță” conține state anti-ruse, dar care contestă, de asemenea, hegemonia germană asupra Europei.
Au existat informații că urmau să anunțe alianța în timpul vizitei lui Liz Truss la Kiev pe 1 februarie. Cu toate acestea, chiar înainte de vizită, s-a aflat că ministrul a contractat coronavirus. Prin urmare, ala că anunțul a fost amânat, deși premierul britanic Boris Johnson a făcut o vizită fulger la Kiev, susține Pravda.