Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Pilotul Fritz Beeck, de la Luftwaffe, a fost doborât de primul „as al zilei” al bătăliei din Marea Britanie
Articole online

Pilotul Fritz Beeck, de la Luftwaffe, a fost doborât de primul „as al zilei” al bătăliei din Marea Britanie

Pilotul Fritz Beeck, de la Luftwaffe, a fost doborât de primul „as al zilei” al bătăliei din Marea Britanie

Rolul său era să se asigure că orice avion inamic care zbura în întâmpinarea lor era distrus. Unul dintre piloții Royal Air Force însărcinați cu apărarea bazei a fost sergentul Antoni Głowacki, un pilot polonez.

Beeck se afla în cea de-a doua misiune de escortă a zilei, prima fiind fără evenimente, când Messerschmitt Bf 109 Yellow 10 a fost lovit. Głowacki, membru al Escadrilei de vânătoare nr. 501 RAF, a fost cel care l-a lovit pe Beeck. Uleiul a început să curgă din motorul avionului, iar Oberfeldwebel a fost nevoit să aterizeze forțat pe câmpul unui fermier, în apropiere de East Langdon.

Se crede că aceasta este una dintre victoriile care l-au transformat pe Głowacki în primul „As în o zi” din Bătălia Angliei. De asemenea, a fost creditat cu doborârea a încă două Messerschmitt Bf 109, precum și a două Junkers Ju 88 pe parcursul a trei ieșiri în aceeași zi.

Luftwaffe

Mai sus este o fotografie cu Yellow 10 după prăbușire, cu un aviator britanic pozând vesel în cabina de pilotaj

Aparatul de vânătoare era într-o stare relativ bună, având în vedere aterizarea de urgență. Cu toate acestea, sunt greu de văzut cele trei linii de victorie care marchează extremitatea cozii, care indică cele trei lovituri pe care Beeck le-a făcut mai devreme în timpul bătăliei. Cea de-a patra nu a fost niciodată marcată pe aeronavă; el a doborât un Hawker Hurricane chiar înainte de a fi el însuși doborât din cer.

De asemenea, este greu de văzut și emblema celui de-al doilea Gruppe, o pasăre cu cuvintele „Gott Strafe England” scrise dedesubt, care se traduc prin „Dumnezeu să pedepsească Anglia”.

Gata să-l întâmpine pe pilotul inamic, cumva nevătămat, la ieșirea din Messerschmitt Bf 109, era un ofițer de poliție. După ce l-a văzut, Beeck ar fi spus ceva asemănător cu „Sper să fii un polițist corect”, înainte de a fi luat prizonier.

Nu se știe exact ce s-a întâmplat cu Fritz Beeck după cel de-al Doilea Război Mondial, dar Antoni Głowacki a fost numit în cele din urmă comandant de escadrilă, înainte de a emigra în Noua Zeelandă, unde a servit în cadrul forțelor aeriene ale țării.

Registration

Aici iti poti reseta parola