Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Marea Britanie îi pune pe tavă lui Putin un aliat prețios și neașteptat. Noi dureri de cap pentru americani
Articole online

Marea Britanie îi pune pe tavă lui Putin un aliat prețios și neașteptat. Noi dureri de cap pentru americani

Argentina propune Rusiei un parteneriat strategic

 

În călătoria sa spre Jocurile Olimpice de la Beijing, președintele argentinian Alberto Fernandez s-a oprit la Moscova, unde a avut o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin.

În cadrul acestei întâlniri la vârf, Fernandez i-a mulțumit lui Putin pentru că a furnizat vaccinul Sputnik V.

„În Argentina, Rusia este foarte apreciată pentru că ne-a venit în ajutor pentru a lupta împotriva coronavirusului în mijlocul unei pandemii, când restul lumii nu ne-a ajutat cu vaccinuri”, a spus președintele argentinian.

El a mai spus că Argentina ar putea deveni „o poartă pentru intrare decisivă a Rusiei în America Latină”.

„Contextul este foarte favorabil pentru întărirea legăturilor dintre Rusia și Argentina. Trebuie să vedem cum Argentina devine poarta de intrare a Rusiei în America Latină, pentru ca Rusia să intre acolo mai decisiv”, a subliniat Fernandez.
Ceea ce a oferit Argentina Rusiei nu este nimic altceva decât un parteneriat strategic.
Argentina vede în această alianță o modalitate de a se răzbuna pe FMI și SUA. Președintele Argentinei a menționat că țara „se află într-o poziție specială ca urmare a datoriei pe care a moștenit-o”.
„Argentina trebuie să scape de dependența sa grea de FMI și Statele Unite pentru a deschide calea către cealaltă parte, în acest context Rusia ocupă un loc foarte important”, a spus el.

După cum scrie La Nacion, autoritățile argentiniene speră că Rusia și China, cu ajutorul „fondului de sustenabilitate”, le vor ajuta cu plățile către FMI. Argentina a ajuns la un acord de refinanțare a datoriei în valoare de 44 de miliarde de dolari. .

Acest fond a fost conceput inițial pentru a permite țărilor fără probleme cu rezerva să finanțeze țări cu venituri mai mici. În acest sens se utilizează drepturile speciale de tragere din fondurile pe care le-au primit de la FMI ca asistență pentru pandemie (toate țările au primit sume bazate pe participarea lor corporativă la capitalul FMI, iar Rusia a primit18 miliarde de dolari).

Buenos Aires vrea mai multe investiții rusești și chinezești

Fernandez a venit și el să negocieze investiții. Ar putea fi un împrumut pentru achiziționarea de material rulant pentru liniile feroviare din Buenos Aires, subliniază La Nacion. Dacă va fi semnat, acesta va fi al doilea acord de acest tip, după ce licitația pentru achiziționarea a 70 de trenuri electrice pentru linia San Martin a fost câștigată de compania rusă TMH International (filiala 100% a JSC Transmashholding).

TMH investește activ în industria feroviară din țară. În 2018, la deschiderea depoului modernizat Mechita din Buenos Aires, președintele TMH Andrey Bokarev și-a anunțat disponibilitatea de a implementa un plan de investiții de 170 de milioane de dolari. Potrivit presei argentiniene, contractul de furnizare a materialului rulant va fi finanțat din fondurile împrumutate ale Roseximbank.

Surse guvernamentale argentiniene au spus că discuțiile despre investițiile rusești în zăcământul de petrol și gaze de șist Vaca Muerta ar putea continua, deși aceasta este o perspectivă îndepărtată. Momentan, Alberto Fernandez nu a anunțat niciun proiect comun în acest domeniu.

Potrivit presei ruse, o delegație a RDIF a vizitat Argentina la începutul lunii ianuarie, unde s-au purtat negocieri pe proiecte în domeniul agriculturii, transporturilor, asistenței medicale (se construiește o fabrică pentru producția de vaccinuri).

Argentina are și mai mari speranțe pentru China. Există 17 proiecte de infrastructură în Argentina pe care guvernul vrea să le finanțeze cu împrumuturi chinezești. Aceasta, printre altele, este a patra centrală nucleară din țară, Atucha III, în valoare de aproximativ 8,3 miliarde de dolari SUA. Planul include și alte proiecte majore de infrastructură, în valoare totală de 30 de miliarde de dolari.

„Argentina sprijină multe inițiative rusești care sunt reprezentate în Consiliul de Securitate și în alte organisme ONU”, a spus consilierul lui Putin, Iuri Ușakov, scrie Pravda.

Înfruntarea din Ucraina se simte și în Insulele Falkland

Un alt motiv al apropierii de Putin, pe care presa rusă nu-l pomenește, este ostilitatea din ce în ce mai puternică pe care Argentina o resimte față de Marea Britanie pe tema suveranității asupra Insulelor Falkland.

Apropierea dintre Moscova și Argentina e o mare bătaie de cap pentru SUA. Washingtonul e din ce în ce mai îngriojorat de extinderea influenței ruse în Amerioca Latină, regiune pe care americanii o consideră esențială pentru securitatea țării lor.

 

 

â

Registration

Aici iti poti reseta parola