Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Lux și opulență: Carol II
Articole online

Lux și opulență: Carol II

carol al II-lea

Lux și opulență: Carol II

Nici situațiile-limită, precum ocuparea a două treimii din țară în vremea Marelui Război, nu lau putut face pe viitorul rege să renunțe la stilul său de a trăi, căci în vremea războiului Carol „a revenit treptat la obiceiurile sale. Benchetuind și frecventând localurile societății demimondene din Iași”. Mai târziu, în timpul domniei, pe care și-a consolidat-o treptat, acaparând cât mai multă putere politică și influență, aceste derapaje au ajuns, într-o măsură, normă: „Iubind fastul şi ştiind să se vedetizeze – ceea ce poporului îi place îndeobşte! – dar totodată dominator, necolaborând bine decât cu cei care-l serveau şi-l lăudau, necinstit, căutând a trage profituri materiale din orice şi crud ca un rege asirian”.

Viața de curte și palatul regal

Regele Carol al II-lea, pe măsură ce și-a creat propria-i camarilă, a redus drastic tumultul vieții de la curte, întâlnirile cu invitații săi rezumându-se la politică și diplomație. Seratele și ceaiurile nu făceau parte din stilul de viață al lui Carol al II-lea. Cu toate acestea, în vremea domniei sale, viața de curte nu a rămas complet neanimată, tocmai pentru că firea naturală a regelui nu o putea îngădui: „Bineînțeles că iubea luxul. Fiind născut privilegiat, nu se aștepta la nimic altceva decât stilul de viața luxuriant pe care-l văzuse la curțile din Europa” . Printre puținele distracții pe care regele le oferea erau concertele ținute în sala tronului din palatul regal.

În ciudata absenței cvasitotale a vieții de curte, Carol a investit sume importante în modernizarea palatului său regal de pe Calea Victoriei, transformându-l în reședință, printre dotările, noutățile aduse numărându-se sistemul de aer condiționat importat din California, un scaun pentru electroterapie și un scaun dentar, tot de import. Aerul condiționat nu a funcționat niciodată, iar cel de încălzire funcționa prost iarna, în ciuda costului ridicat – 50 de milioane de lei peste costurile prevăzute inițial. Nici renovarea aripii drepte a palatului nu a decurs conform planului, construcția fiind demolată.

Relația cu Elena Lupescu: Discreția luxului

Este bine-cunoscută influența pe care Elena Lupescu a exercitat-o asupra regelui Carol. Ținută la distanță de familia regală, amanta regelui a acceptat să fie parte a vieții duble pe care o ducea suveranul statului, ceea ce presupunea și avantaje de ordin material. Duduia, cum era supranumită Elena Lupescu, trăia într-o vilă care, după cum observa Eugeniu Buhman, șeful secretariatului regal, era „departe de a fi luxoasă”, dar în care găseai câteva bibelouri de jad foarte frumoase, o colecție de icoane îmbrăcate în aur și argint și o mică bibliotecă plină de romane franțuzești, precum și o cameră numită studio mobilată modern, cu mobilă deschisă la culoare, unde Duduia ținea bijuteriile primite. Elena Lupescu putea fi în orice moment în contact cu suveranul, printr-o legătură telefonică directă cu palatul, telefonul dispunând de mai multe butoane pentru orice loc în care s-ar fi găsit Carol: Birou, Oficiu, Dormitor, Baie.

Registration

Aici iti poti reseta parola