Mihai I – regele României și copilăria sa aflată în umbra scandalurilor amoroase ale lui Carol al II-lea
Nașterea lui Mihai I la 25 octombrie 1921 a avut loc cu probleme, planând timp suficient posibilitatea atât a decesului copilului, cât și a mamei sale. Principesa Elena a fost asistată la naștere de doctorul ei de familie, Louros, şi de infirmiera mamei sale. În cele din urmă șansa și priceperea echipei medicale au dat sorți de izbândă vieții și atât mama, cât și fiul au supraviețuit continuându-și existența în condiții optime.
Botezul principelui Mihai a avut loc în ziua de 22 ianuarie 1922. Mihai I a fost botezat la Palatul Regal din Calea Victoriei, în prezenţa suveranilor, a principelui Carol, principeselor Marioara şi Ileana, a principelui George al Greciei şi a principesei Elisabeta a Greciei. Principesa Elena, mama principelui, a păstrat vechea tradiţie și nu a luat parte la botezul micuțului principe.
Mihai I a beneficiat în copilărie de educația aleasă a mamei sale Elena, dar începând cu anul 1925 lipsa tatălui s-a făcut tot mai acut simțită. Peste ani regele Mihai I susținea că nu a înțeles niciodată de ce Carol al II-lea i-a părăsit, deși susținea că își iubește mult copilul și ține deosebit de mult la familia sa.
Mihai I a susținut într-o convorbire celebră că:
„Mama mea, principesa Elena, a fost cea care s-a ocupat de educaţia mea în cursul primilor ani. Strictei discipline germane ea prefera formarea caracterului după sistemul englez, mult mai flexibil. Religia ocupa totuşi un loc important în această educaţie. Mama mea îi acorda o mare importanţă“.
De asemenea, în privinţa educaţiei lui Mihai I existau divergențe chiar între regina Maria şi principesa Elena: regina își dorea ca Mihai I să fie înconjurat de o mulţime de prieteni de vârsta lui; Elena prefera însă ca Mihai să aibă un grup de prieteni atent selectat. În cele din urmă, regina Maria a acceptat ca Mihai să nu fie sub influenţa ei exclusivă. Mihai I era dus în copilărie în vizită la Cotroceni în fiecare dimineaţă unde, deseori, se juca în grădinile palatului.
Reîntoarcerea lui Carol al II-lea în anul 1930 a fost surprinsă în memoriile sale de Principesa Elena:
„I-am spus că tăticul lui s-a făcut bine ( Mihai credea că tatăl său este bolnav la Paris) şi că s-a întors pe neaşteptate cu un avion. El a întrebat «noi o să-l vedem?», la care am răspuns «foarte curând, ca să stăm de vorbă». «Dar o să mă ia la el?», a insistat Mihai, şi eu i-am răspuns «nu, pentru că o să fie prea ocupat, o să fie rege». «Cum să fie tăticul rege, dacă eu sunt regele?», a întrebat el cu un aer serios”.