Restauratorii care lucrau la biserica Sfântul Andrei din Eisleben, în landul Saxonia-Anhalt din Germania, au descoperit patru pungi cu bani din jurul anului 1640 în cavitatea piciorului unei statui reprezentând un conte îngenuncheat.
Saci cu bani descoperiți într-o statuie
Banii au fost ascunși în piciorul contelui în timpul Războiului de Treizeci de Ani (1618-1648), când trupele de ocupație suedeze au făcut ravagii în zonă, forțând populația locală să le găzduiască, să le hrănească și să le plătească sume mari de bani.
Conservatorii au găsit comoara în 2022. Sacii de piele conțineau 816 monede, inclusiv un „înger de aur” extrem de valoros, mai mulți ducați de aur, ducați dubli de aur și taleri, jumătăți de taleri și sferturi de taleri de argint, plus 800 de alte monede. Aceasta era o sumă enormă de bani într-o epocă în care un miner câștiga aproximativ un taler pe săptămână.
Cele mai valoroase monede de aur erau învelite în hârtie și etichetate într-un mod care indica faptul că banii aparțineau trezoreriei bisericii:
„Cu toate acestea, nu este vorba de banii strânși în timpul slujbelor de duminică”, a declarat [șeful Cabinetului de Stat pentru Monede din Saxonia-Anhalt, Ulf] Dräger. „În schimb, este vorba de veniturile colectate din serviciile speciale oferite de pastori”, cum ar fi nunțile, botezurile și înmormântările, potrivit The History Blog.
Pastorii au colectat bani și din „taxele de scaun”, în care credincioșii plăteau pentru a sta pe locuri importante în biserică
Istoricii știu că, din 1561, Eisleben a avut un „Aerarium Pastorale” – un fond parohial comun care a fost folosit ca fond de pensii și de sănătate, ca asigurare socială pentru pastori și pentru a promova formarea teologilor. „Poate că acum avem acest fond în fața noastră”, a spus Dräger. „Cercetările istorice vor arăta acest lucru”.
Martin Luther s-a născut în Eisleben în 1483 și a murit acolo în 1546. El și-a ținut ultimele patru predici de la amvonul Bisericii Sfântul Andrei, iar înmormântarea sa a avut loc acolo, deși trupul său a fost dus la Wittenberg pentru înmormântare din ordinul Electorului de Saxonia. În timpul lui Luther, Eisleben era capitala comitatului Mansfeld, condus de conții Casei Mansfeld, dintre care mai mulți s-au convertit la protestantism, despărțindu-se de Biserica Catolică și de Sfântul Împărat Roman pentru a-l urma pe Martin Luther. Luther a acționat ca intermediar între conții catolici și protestanți din Mansfeld, negociind o încetare a focului unică în conflictul turbulent al Reformei.
Biserica a ținut slujbe catolice dimineața și slujbe protestante după-amiaza
De fapt, Luther se afla în oraș doar pentru că soluționa un alt conflict între conții Mansfeld. A sosit în ianuarie, s-a îmbolnăvit rapid și a murit pe 18 februarie. Trupul său a fost depus la Biserică timp de patru zile înainte de a fi dus la Wittenberg.
Statuia în care au fost găsiți banii înfățișează unul dintre conții Mansfeld, și anume contele Johann Albrecht von Mansfeld-Arnstein (1522-1586). Este o scenă în altorelief a contelui și a soției sale, contesa Magdalena von Mansfeld (1530-1565), îngenuncheați la picioarele crucii. Sculptura marchează mormântul contesei și a fost instalată acolo în 1574, la un deceniu după moartea acesteia. Aproximativ 65 de ani mai târziu, cineva, probabil un funcționar al bisericii, a ascuns fondul de pensii în piciorul său.
Construită inițial în secolul al XII-lea, biserica era în curs de reconstrucție majoră atunci când s-a născut Martin Luther. Cea mai mare parte a bisericii de astăzi – naosul cu trei structuri, corul și parterul turnului – au fost finalizate în 1486. Restul turnului și cupola au fost adăugate la sala gotică în 1714-23. Amvonul de lemn în care Luther și-a ținut ultimele predici este încă prezent și a fost un loc de pelerinaj de la moartea sa.