Laburiștii britanici ar vrea să încheie un tratat de securitate și apărare cu Germania
Secretarul laburist din umbră al apărării, John Healey, a declarat marți că acordul ar urma să fie inspirat din tratatele istorice de la Lancaster House încheiate de Marea Britanie și Franța în 2010. Acesta ar face parte dintr-un efort mai larg al Marii Britanii de a relua legăturile cu aliații europeni dacă liderul laburist Keir Starmer va câștiga următoarele alegeri generale din Marea Britanie.
Healey va prezenta propunerea alături de Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar pentru afaceri externe al Partidului Social-Democrat din Germania (SDP), care conduce guvernul de coaliție tripartid al Germaniei, în cadrul unui eveniment care va avea loc la Londra.
„Aliații sunt forța noastră strategică”, a declarat Healey. „Vrem un acord de apărare și securitate între Marea Britanie și Germania, în stilul Lancaster House, încheiat în primele șase luni ale unui guvern laburist. Acest lucru va crește locurile de muncă din Marea Britanie, va consolida NATO și va menține Marea Britanie în siguranță”, a adăugat el.
Platforma politică a Partidului Laburist este supusă unei examinări tot mai amănunțite, în condițiile în care partidul continuă să se bucure de un avans semnificativ în sondaje față de conservatorii aflați la putere. Sondajul efectuat de POLITICO plasează în prezent partidul cu 17 puncte avans.
Anunțul vine la doar câteva luni după ce regele Carol a lăudat Germania pentru că a răspuns „decisiv” la războiul din Ucraina și pentru că a luat „decizii care ar fi fost ușor de neimaginat în trecut”, într-un probabil semn de salut față de Zeitenwende, sau întoarcerea majoră a țării, în ceea ce privește politica sa de apărare de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Cooperarea dintre cele două țări ar viza în principal domeniul apărării
Un acord între Marea Britanie și Germania ar putea include o strategie industrială comună în domeniul apărării pentru a sprijini și dezvolta sectorul apărării în ambele țări, a declarat un oficial laburist. De asemenea, ar putea fi încurajată cooperarea în domeniul cercetării și dezvoltării, al tehnologiei, al achizițiilor și al producției și ar putea fi dezvoltate programe de echipamente care să permită o mai mare interoperabilitate între armatele britanică și germană.
Laburiștii speră, de asemenea, că tratatul ar putea duce la o mai mare cooperare între forțele armate britanice și Bundeswehr-ul german pe uscat, în aer, pe mare și în domeniul cibernetic și spațial.
În remarcile făcute publice înaintea evenimentului, Schmid a declarat:
„O cooperare consolidată în domeniul securității între Marea Britanie și Germania, cele două țări europene care cheltuiesc cel mai mult pentru apărare, ar consolida pilonul european în cadrul NATO și ar aduce beneficii puternice pentru securitatea europeană.”
El a adăugat:
„Dorim să vedem un acord ambițios între Regatul Unit și Germania în materie de apărare, securitate și politică externă.”
Însă Sophia Gaston, șefa departamentului de politică externă și reziliență a Regatului Unit din cadrul think tank-ului Policy Exchange, cu sediul la Londra, a declarat că cele mai mari obstacole în calea unei cooperări mai strânse în domeniul apărării între Marea Britanie și Germania ar fi „percepția că nu mai facem aceleași evaluări cu privire la riscurile geopolitice – fie în ceea ce privește angajarea cu China, sprijinul nostru pentru Ucraina și rolul puterii nucleare”.