Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Marea Britanie trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina: „Nu vom sta deoparte în timp ce Rusia ucide civili”
Articole online

Marea Britanie trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina: „Nu vom sta deoparte în timp ce Rusia ucide civili”

razboi nuclear

Marea Britanie trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina: „Nu vom sta deoparte în timp ce Rusia ucide civili”

Unele dintre rachete se află deja în Ucraina, a relatat postul britanic Sky News, Wallace afirmând că armele „merg acum în Ucraina sau se află chiar în țară”, după cum relatează și Insider

„Donarea acestor sisteme de armament oferă Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra împotriva brutalității continue a Rusiei, în special a țintirii deliberate a infrastructurii civile ucrainene, ceea ce este împotriva dreptului internațional”, a declarat Wallace în timp ce vorbea în Camera Comunelor, potrivit Sky.

Mișcarea vine înaintea unei contraofensive ucrainene mult așteptate pentru a recupera porțiuni de teritoriu ocupate de Rusia.

Wallace a precizat că rachetele vor fi folosite „pe teritoriul suveran ucrainean”, nu pentru ținte din interiorul Rusiei. Aceasta ar putea include ținte militare din Crimeea, pe care oficialii britanici au descris-o frecvent ca fiind „anexată ilegal”.

„Pur și simplu nu vom sta deoparte în timp ce Rusia ucide civili”, a declarat Wallace în fața parlamentului. „Rusia trebuie să recunoască faptul că doar acțiunile sale au dus la furnizarea unor astfel de sisteme Ucrainei”, a relatat Reuters.

Kremlinul a declarat că mișcarea va necesita „un răspuns adecvat din partea armatei noastre”

Racheta invizibilă Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune lansată din aer, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța. Aceasta are o rază de acțiune de peste 250 km, adică 155 de mile, și poate fi operată în condiții extreme, potrivit producătorului MBDA.

Mult admiratele sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km.

Wallace a declarat:

„Nu este nevoie de o armă de luptă: „Aceste arme vor oferi Ucrainei noi capacități, membrii ar trebui să recunoască faptul că aceste sisteme nu sunt nici măcar în aceeași ligă cu racheta hipersonică rusească AS-24 killjoy” sau „chiar cu racheta de croazieră Kalibr cu o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri, de aproximativ șapte ori mai mare decât cea a unei rachete Storm Shadow”.

De asemenea, el a precizat că oamenii de știință britanici au lucrat pentru a ajuta la integrarea rachetei cu avioanele de vânătoare din epoca sovietică ale Ucrainei, care vor fi folosite pentru a lansa armele.

Ucraina a cerut de mult timp rachete cu rază lungă de acțiune pentru a-și consolida abilitățile de a lovi ținte rusești în adâncimea teritoriului ocupat, dar țările occidentale și-au limitat până acum sprijinul la furnizarea de arme cu rază mai scurtă de acțiune.

Statele Unite au declarat că nu vor trimite sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei către Kiev, deoarece au puține de rezervă.

Aceasta nu este prima dată când Marea Britanie a deschis calea trimiterii de armament avansat la Kiev. A fost primul aliat occidental care a trimis Ucrainei tancurile sale Challenger 2, după care SUA au trimis tancurile M1 Abrams.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a lansa contraofensiva anticipată, deoarece încă așteaptă să sosească echipamentul necesar, inclusiv vehicule blindate.

Registration

Aici iti poti reseta parola