Kremlinul respinge apelul lui Zelenski pentru o retragere a trupelor, spunând că Ucraina trebuie să se confrunte cu „realitățile”
Kremlinul a respins apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de retragere a trupelor rusești din Ucraina, îndemnând Kievul să accepte pretențiile Moscovei asupra teritoriilor ucrainene pe care forțele rusești nu le ocupă în totalitate înainte de a se putea lua în considerare pacea.
„Partea ucraineană trebuie să ia în considerare realitățile care s-au dezvoltat în acest timp”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.
„Iar aceste realități indică faptul că au apărut noi subiecte în Federația Rusă. Ele au apărut ca urmare a referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii. Fără a lua în considerare aceste noi realități, niciun fel de progres nu este posibil”, a adăugat Peskov, făcând referire la voturile care au fost denunțate în întreaga lume ca fiind fraudate.
Referendumurile au avut loc în teritoriile ucrainene pe care președintele rus Vladimir Putin le-a anexat ilegal în septembrie. Forțele rusești nu controlau pe deplin aceste regiuni atunci când Putin a anunțat anexările ilegale, iar de atunci au continuat să piardă teren în fața armatei ucrainene. În noiembrie, trupele rusești s-au retras din Kherson, primul oraș important pe care armata rusă l-a cucerit după invazie.
Comentariile lui Peskov au fost făcute după ce Zelenski a declarat luni, într-un discurs adresat liderilor G7, că „ocupantul trebuie să plece”, adăugând:
„Se va întâmpla cu siguranță. Nu văd niciun motiv pentru care Rusia să nu o facă acum – de Crăciun”.
„Răspunsul Moscovei va arăta ce își doresc cu adevărat – o confruntare suplimentară cu lumea sau, în cele din urmă, încetarea agresiunii. Cel care a adus războiul asupra noastră trebuie să îl ia”, a susținut liderul ucrainean.
Războiul din Ucraina nu a decurs bine pentru Rusia, care se estimează că a suferit aproximativ 100.000 de victime de la invadarea țării la sfârșitul lunii februarie.
Occidentul a reacționat la invazie prin măsuri de izolare economică și politică a Moscovei. În timp ce situația din Ucraina pare din ce în ce mai sumbră pentru Rusia, Kremlinul a anunțat luni că Putin nu va ține conferința de presă anuală de sfârșit de an, teoria predominantă fiind că poate speră să evite întrebările incomode despre război.