Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kremlinul respinge apelul lui Zelenski pentru o retragere a trupelor, spunând că Ucraina trebuie să se confrunte cu „realitățile”
Articole online

Kremlinul respinge apelul lui Zelenski pentru o retragere a trupelor, spunând că Ucraina trebuie să se confrunte cu „realitățile”

lavrov și putin

Kremlinul respinge apelul lui Zelenski pentru o retragere a trupelor, spunând că Ucraina trebuie să se confrunte cu „realitățile”

Kremlinul a respins apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de retragere a trupelor rusești din Ucraina, îndemnând Kievul să accepte pretențiile Moscovei asupra teritoriilor ucrainene pe care forțele rusești nu le ocupă în totalitate înainte de a se putea lua în considerare pacea.

„Partea ucraineană trebuie să ia în considerare realitățile care s-au dezvoltat în acest timp”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

„Iar aceste realități indică faptul că au apărut noi subiecte în Federația Rusă. Ele au apărut ca urmare a referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii. Fără a lua în considerare aceste noi realități, niciun fel de progres nu este posibil”, a adăugat Peskov, făcând referire la voturile care au fost denunțate în întreaga lume ca fiind fraudate.

Referendumurile au avut loc în teritoriile ucrainene pe care președintele rus Vladimir Putin le-a anexat ilegal în septembrie. Forțele rusești nu controlau pe deplin aceste regiuni atunci când Putin a anunțat anexările ilegale, iar de atunci au continuat să piardă teren în fața armatei ucrainene. În noiembrie, trupele rusești s-au retras din Kherson, primul oraș important pe care armata rusă l-a cucerit după invazie.

Comentariile lui Peskov au fost făcute după ce Zelenski a declarat luni, într-un discurs adresat liderilor G7, că „ocupantul trebuie să plece”, adăugând:

„Se va întâmpla cu siguranță. Nu văd niciun motiv pentru care Rusia să nu o facă acum – de Crăciun”.

„Răspunsul Moscovei va arăta ce își doresc cu adevărat – o confruntare suplimentară cu lumea sau, în cele din urmă, încetarea agresiunii. Cel care a adus războiul asupra noastră trebuie să îl ia”, a susținut liderul ucrainean.

Războiul din Ucraina nu a decurs bine pentru Rusia, care se estimează că a suferit aproximativ 100.000 de victime de la invadarea țării la sfârșitul lunii februarie.

Occidentul a reacționat la invazie prin măsuri de izolare economică și politică a Moscovei. În timp ce situația din Ucraina pare din ce în ce mai sumbră pentru Rusia, Kremlinul a anunțat luni că Putin nu va ține conferința de presă anuală de sfârșit de an, teoria predominantă fiind că poate speră să evite întrebările incomode despre război.

Registration

Aici iti poti reseta parola