Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Comandouri afgane care au fost antrenate de US Navy SEALs sunt recrutate pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina, potrivit unui raport
Articole online

Comandouri afgane care au fost antrenate de US Navy SEALs sunt recrutate pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina, potrivit unui raport

Afganistan

Comandouri afgane care au fost antrenate de US Navy SEALs sunt recrutate pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina, potrivit unui raport

Comandourile afgane care au fost antrenate de SUA sunt recrutate pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina, potrivit unui raport al Foreign Policy și preluat de Insider

Acum, comandourile spun că sunt contactați pe WhatsApp și Signal cu oferte de a lupta pentru Rusia, potrivit publicației.

Mesajele, văzute de Foreign Policy, spun așa: „Nu sunt de acord: „Oricine ar dori să meargă în Rusia, cu un tratament mai bun și resurse bune: vă rog să-mi trimiteți numele dvs., numele tatălui și rangul dvs. militar”.

Oficiali militari și de securitate din Afganistan au declarat pentru publicație că se tem că până la 10.000 de comandouri ar putea fi tentați de o astfel de ofertă, deoarece mulți dintre ei au rămas fără loc de muncă și se tem pentru viața lor, deoarece au devenit ținte pentru talibani.

„Ei nu au țară, nu au locuri de muncă, nu au viitor. Nu au nimic de pierdut”, a declarat o sursă militară pentru publicație.

Un fost ofițer de comando afgan a declarat pentru Foreign Policy că el crede că în spatele acestei campanii de recrutare se află Grupul Wagner, un grup din umbră.

„Vă spun că [recrutorii] sunt Grupul Wagner. Ei adună oameni de peste tot. Singura entitate care recrutează trupe străine [pentru Rusia] este Grupul Wagner, nu armata lor. Nu este o presupunere, este un fapt cunoscut”, a spus el.

La începutul acestui an a apărut un videoclip în care presupusul fondator al grupului, Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al lui Putin, recruta prizonieri din închisorile rusești pentru a lupta în Ucraina în schimbul unor sentințe mai scurte.

Mii de comandouri afgane au fugit în țările vecine în urma preluării puterii de către talibani anul trecut, iar mulți dintre ei își pierd acum speranța în posibilitatea de a fi stabiliți în țările occidentale. Mulți dintre ei se ascund încă în Afganistan.

Presa afgană a relatat că soldaților li s-a oferit cetățenia rusă în schimbul luptei în Ucraina

Un fost căpitan de comando afgan, în vârstă de 35 de ani, a declarat pentru Foreign Policy că a ajutat la punerea în legătură a colegilor săi cu un birou de recrutare din Teheran, iar cei care au acceptat oferta au fost duși în Rusia prin Iran.

„Când acceptă oferta Rusiei, telefoanele personalului de comando sunt închise. Ei procedează foarte secret”, a declarat comandantul, care se ascunde el însuși în Afganistan.

El a spus că a refuzat oferta pentru că vede Rusia ca pe un inamic al Afganistanului, după ce Uniunea Sovietică a declanșat un război de nouă ani prin invadarea Afganistanului în 1979, dar că alții ar fi putut accepta oferta din disperare.

„Suntem foarte dezamăgiți. Timp de 18 ani, umăr la umăr, am îndeplinit sarcini periculoase cu consultanți americani, britanici și norvegieni. Acum, eu mă ascund. Sufăr în fiecare secundă”, a declarat el pentru presă.

Corpul de comando de elită al armatei naționale afgane, alcătuit din 20.000-30.000 de voluntari, a fost antrenat parțial de către US Navy SEALs și de Serviciul Special Aerian britanic.

În timp ce, în general, forțele naționale afgane de apărare și securitate erau considerate incompetente, comandourile erau foarte respectate.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola