Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 22 noiembrie 1963: Președintele John F. Kennedy este asasinat
Articole online

22 noiembrie 1963: Președintele John F. Kennedy este asasinat

Kennedy

22 noiembrie 1963: Președintele John F. Kennedy este asasinat

Prima doamnă Jacqueline Kennedy și-a însoțit rareori soțul la ieșirile politice, dar a fost alături de el, împreună cu guvernatorul Texasului, John Connally, și soția acestuia, pentru o caravană de 10 mile pe străzile din centrul orașului Dallas la 22 noiembrie. Aflați într-o decapotabilă Lincoln, soții Kennedy și Connally au salutat mulțimea mare și entuziastă adunată de-a lungul traseului paradei. În timp ce vehiculul lor trecea pe lângă clădirea Texas School Book Depository Building la ora 12:30 p.m., Lee Harvey Oswald ar fi tras trei focuri de armă de la etajul șase, rănindu-l mortal pe președintele Kennedy și rănindu-l grav pe guvernatorul Connally. Kennedy a fost declarat mort 30 de minute mai târziu la spitalul Parkland din Dallas. Avea 46 de ani.

Vicepreședintele Lyndon Johnson, care se afla la trei mașini în spatele președintelui Kennedy în coloana de mașini, a depus jurământul în calitate de al 36-lea președinte al Statelor Unite la ora 14:39. A depus jurământul prezidențial la bordul Air Force One, care se afla pe pista aeroportului Dallas Love Field. La depunerea jurământului au asistat aproximativ 30 de persoane, inclusiv Jacqueline Kennedy, care încă purta haine pătate de sângele soțului ei.

Șapte minute mai târziu, avionul prezidențial a decolat spre Washington

A doua zi, pe 23 noiembrie, președintele Johnson a emis prima sa proclamație, declarând ziua de 25 noiembrie zi de doliu național pentru președintele ucis. În acea zi de luni, sute de mii de oameni s-au aliniat pe străzile din Washington pentru a-și lua adio de la Kennedy. Procesiunea solemnă a continuat apoi până la Cimitirul Național Arlington, unde liderii a 99 de națiuni s-au adunat pentru funeraliile de stat. Kennedy a fost înmormântat cu onoruri militare depline pe o pantă de sub Arlington House, unde o flacără eternă a fost aprinsă de văduva sa pentru a marca pentru totdeauna mormântul.

Lee Harvey Oswald, născut în New Orleans în 1939, s-a înrolat în Marina SUA în 1956. A fost lăsat la vatră în 1959 și nouă zile mai târziu a plecat în Uniunea Sovietică, unde a încercat fără succes să devină cetățean. A lucrat în Minsk și s-a căsătorit cu o sovietică, iar în 1962 i s-a permis să se întoarcă în Statele Unite împreună cu soția și fiica sa cea mică. La începutul anului 1963, a cumpărat prin poștă un revolver de calibrul 38 și o pușcă cu lunetă, iar la 10 aprilie, în Dallas, a tras asupra fostului general al armatei americane Edwin Walker, o figură cunoscută pentru opiniile sale de extremă dreapta, pe care l-a ratat. Mai târziu în aceeași lună, Oswald a mers la New Orleans și a fondat o filială a Comitetului Fair Play pentru Cuba, o organizație pro-Castro. În septembrie 1963, a mers în Mexico City, unde anchetatorii susțin că a încercat să obțină o viză pentru a călători în Cuba sau pentru a se întoarce în URSS. În octombrie, s-a întors în Dallas și s-a angajat la Texas School Book Depository Building.

La mai puțin de o oră după ce Kennedy a fost împușcat, Oswald a ucis un polițist care l-a interogat pe stradă, în apropierea casei sale de locuit din Dallas. Treizeci de minute mai târziu, Oswald a fost arestat într-un cinematograf de către poliția care a răspuns la sesizarea unui suspect. El a fost pus oficial sub acuzare la 23 noiembrie pentru uciderea președintelui Kennedy și a ofițerului J.D. Tippit.

Pe 24 noiembrie, Oswald a fost adus în subsolul sediului poliției din Dallas, în drum spre o închisoare de comitat mai sigură

O mulțime de polițiști și de presă, cu camere de televiziune în direct, s-a adunat pentru a asista la plecarea sa. În momentul în care Oswald a intrat în încăpere, Jack Ruby a ieșit din mulțime și l-a rănit mortal cu o singură lovitură dintr-un revolver .38 ascuns. Ruby, care a fost imediat reținut, a susținut că furia pentru uciderea lui Kennedy a fost motivul acțiunii sale. Unii l-au numit erou, dar a fost totuși acuzat de crimă de gradul întâi.

Jack Ruby, cunoscut inițial sub numele de Jacob Rubenstein, conducea cluburi de striptease și săli de dans din Dallas și avea legături minore cu crima organizată. El ocupă un loc important în teoriile privind asasinarea lui Kennedy, iar mulți cred că l-a ucis pe Oswald pentru a-l împiedica să dezvăluie o conspirație mai mare. În timpul procesului său, Ruby a negat această acuzație și a pledat nevinovat pe motiv că marea sa durere cauzată de uciderea lui Kennedy l-a făcut să sufere de „epilepsie psihomotorie” și să-l împuște pe Oswald în mod inconștient. Juriul l-a găsit pe Ruby vinovat de „crimă cu rea intenție” și l-a condamnat la moarte.

În octombrie 1966, Curtea de Apel din Texas a anulat decizia pe motiv că a admis în mod necorespunzător mărturia și că Ruby nu ar fi putut avea parte de un proces echitabil în Dallas la acea vreme. În ianuarie 1967, în timp ce aștepta un nou proces, care urma să aibă loc în Wichita Falls, Ruby a murit de cancer pulmonar într-un spital din Dallas.

Raportul oficial al Comisiei Warren din 1964 a concluzionat că nici Oswald, nici Ruby nu făceau parte dintr-o conspirație mai mare, fie ea internă sau internațională, pentru asasinarea președintelui Kennedy. În pofida concluziilor sale ferme, raportul nu a reușit să reducă la tăcere teoriile conspirației din jurul evenimentului, iar în 1978, Comisia Selectă a Camerei Reprezentanților privind asasinatele a concluzionat într-un raport preliminar că Kennedy a fost „probabil asasinat ca urmare a unei conspirații” care ar fi putut implica mai mulți trăgători și crima organizată. Constatările comisiei, ca și cele ale Comisiei Warren, continuă să fie contestate de unii.

Registration

Aici iti poti reseta parola