Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un nou studiu schimbă soarta orașului aflat „între râuri” din Imperiul Roman
Articole online

Un nou studiu schimbă soarta orașului aflat „între râuri” din Imperiul Roman

oraș, Imperiul Roman

Interamna Lirenas a fost fondată în anul 312 î.Hr. ca o colonie de latini în actuala provincie Frosinone, în centrul Italiei. Orașul din Imperiul Roman era situat la confluența râurilor Liri și Rio Spalla Bassa, de unde și numele „Interamna” (care înseamnă „între râuri”).

Între 235 și 284 d.Hr., Imperiul Roman a fost aproape de colaps

Iulius Caesar a devenit patronus al orașului Interamna Lirenas, folosindu-se de poziția strategică a orașului în timp ce căuta să consolideze sprijinul în întreaga Italie în timpul războaielor civile.

Între 235 și 284 d.Hr., Imperiul Roman a fost aproape de colaps într-o perioadă cunoscută sub numele de Criza secolului al III-lea, cunoscută și sub numele de Anarhia militară sau Criza imperială.

În cele cinci decenii care au urmat, imperiul s-a confruntat cu o confluență de provocări, printre care invazii și migrații barbare care au pătruns în teritoriile romane, conflicte interne marcate de războaie civile, revolte ale țăranilor și un peisaj politic tumultuos, caracterizat de numeroși uzurpatori care își disputau puterea.

Aceste evenimente au culminat cu devalorizarea monedei imperiului, cu tulburări economice și cu o exacerbare a dezordinii sociale.

În ciuda acestor tulburări, un nou studiu publicat în volumul editat Roman Urbanism in Italy a arătat că Interamna Lirenas a continuat să prospere în secolul al III-lea d.Hr. Abandonarea orașului a avut loc abia în jurul secolului al VI-lea d.Hr. și a fost atribuită amplasării sale de-a lungul unei rute directe folosite frecvent de armatele invadatoare.

Un studiu efectuat de cercetători a dezvăluit, de asemenea, prezența unui depozit mare, a unui templu și a trei complexe de băi, care au deservit un port fluvial între sfârșitul secolului I î.Hr. și secolul al IV-lea d.Hr.

Dr. Alessandro Launaro, autorul studiului și șef al proiectului Interamna Lirenas de la Facultatea de Studii Clasice din Cambridge, a declarat:

„Acest port fluvial a permis ca Interamna Lirenas să profite de comerțul dintre Aquinum și Casinum, centre cheie la nord, și Minturnae și coasta tireniană la sud-est. Ar fi fost crucial pentru succesul orașului”.

În perimetrul nord-vestic al orașului, arheologii au scos la iveală rămășițele unui teatru

În perimetrul nord-vestic al orașului, arheologii au scos la iveală rămășițele unui teatru cu acoperiș de aproximativ 45 de metri pe 26 de metri, care putea găzdui un public de 1.500 de persoane.

„Faptul că acest oraș a optat pentru un teatru cu acoperiș, o clădire atât de rafinată, nu se potrivește cu un oraș retras, în declin. Acest teatru a fost un simbol de statut major. Acesta afișa bogăția, puterea și ambiția orașului”, a declarat Dr. Launaro.

Echipa a descoperit, de asemenea, nouăsprezece clădiri mari, despre care sugerează că au funcționat ca piețe interioare (macella), case de breaslă (scholae), complexe rezidențiale și, în special, depozite publice (horrea).

Această infrastructură impresionantă indică faptul că orașul a servit ca centru comercial central, făcând legătura cu centre mai mari precum Aquinum și Casinum. Documentele istorice afirmă că Interamna Lirenas a găzduit două piețe distincte, ceea ce susține și mai mult importanța sa în cadrul rețelelor comerciale.

În plus, arheologii au descoperit o zonă deschisă considerabilă care funcționa ca piață de animale pentru oi și vite, jucând un rol crucial în facilitarea comerțului prosper cu lână din regiune.

Registration

Aici iti poti reseta parola