Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Italianul Castaldo pretindea că i-a unit prima dată pe români luându-și titlul de Unificatorul Daciei
Articole online

Italianul Castaldo pretindea că i-a unit prima dată pe români luându-și titlul de Unificatorul Daciei

Transilvania a intrat, în 1551, sub stăpânirea vremelnică a Habsburgilor.

În locul acestora au fost numiţi apropiaţi ai generalului, care aveau, practic, rolul unor vasali aflaţi în slujba împăratului habsburgic.

Cu toate că aceștia au avut viață scurtă la conducerea celor două țări, italianul îşi atribuie titlul de Restituor Daciae (Unificatorul Daciei).

Mai mult decât atât, din această perioadă datează medalii, care prezintă, pe revers, următorul text în limba latină: „Captis Subactis Fusisque Regibus Navarae Daciae Et Olim Persarum Turcarum Duce” (Regatele Navarrei şi Daciei, aflate sub stăpânire turcească, au fost cucerite, subjugate şi înfrânte).

Castaldo a bătut și o medalie în care, bineînţeles, apare chipul său înconjurat de textul în latină „Ioan Baptista Castaldus comandant suprem” iar pe revers imaginea sa în costum antic roman, întinzând mâna unei femei aşezate, simbolizând Dacia şi înconjurat de textul, tot în latină: „Restauratorul cel mai bun al Daciei”.

În 1556, Castaldo părăseşte Transilvania, rămânând cu iluzia că refăcuse Dacia.

Că n-a fost așa o dovedesc următoarele întâmplări.

Ștefan Rareș, aliat cu turcii, a trecut pasul Oituzului în Transilvania, devastând secuimea si Sibiul. Însă pe drumul de întoarcere a fost bătut de generalul Castaldo și Ștefan Báthory, care i-au luat prada.

Ca printr-o minune a izbutit să-și salveze viața, dar  a fost ucis de un grup de boieri conspiratori la ordinele generalului Castaldo, în timpul unei vânători la podul de la Țuțora, pe prundul Prutului în noaptea de 1 septembrie 1552.

Boierii lui Castaldo l-au ales domn Ioan Joldea, un boier moldovean cu rang de comis. Dar Joldea a fost a fost prins de Alexandru Lăpușneanu

când se îndrepta spre Suceava pentru a fi uns domn, așa că pe tron a ajuns Lăpușneanu, omul polonezilor, nu al lui Castaldo

În Țara Românească, Castaldo îl sprijină pe Radu Ilie, care a trecut hotarul în noiembrie 1552 și l-a înlăturat de la tron pe Mircea Ciobanul.

La 11 mai 1553, Mircea Ciobanul sprijinit de domnitorul Moldovei, Alexandru Lăpușneanu personal, și-a recâștigat tronul.

Cam asta a fost cu prima unire a românilor realizată de italianul Castaldo.

Citește și Ales Domn al Moldovei, peste câteva zile este crestat pe nas și călugărit

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola