Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Italianul Castaldo pretindea că i-a unit prima dată pe români luându-și titlul de Unificatorul Daciei
Articole online

Italianul Castaldo pretindea că i-a unit prima dată pe români luându-și titlul de Unificatorul Daciei

Pentru a asigura o guvernare eficientă a acestor teritorii, dar și pentru apărarea împotriva turcilor, împăratul Ferdinand I a trimis în Transilvania un număr considerabil de soldați, sub conducerea generalului italian Giovanni Baptista Castaldo.

Itinerariului urmat de acesta spre Transilvania, îl găsim în lucrarea lui Ascanio Centorio degli Hortensii „Comentarii della guerra di Transilvania”. Conform relatării lui Centorio, Castaldo, conte de Piadena și marchiz de Cassano, i-a fost trimis lui Ferdinand de fratele său Carol al V-lea.

Ajuns la Viena, acesta a petrecut câteva zile în compania împăratului și a arhiducelui Maximilian, unde a fost informat asupra obiectivelor ce trebuiau urmărite în Transilvania.

Pe durata acestei campanii generalul Castaldo urma să beneficieze de o proviziune de 8.500 florini pe an, alături de alte venituri specifice funcției pe care o ocupa.

Andrei Bathory, spion în Valahia

Pe data de 15 ianuarie 1552, la solicitarea directă a lui Castaldo precum și a căpitanului de Oradea Toma Varkocs, împăratul Ferdinand și-a dat

acceptul pentru angajarea a 100 de călăreți sub comanda lui Andrei Bathory de Șimleu, nobil ardelean ce își dovedise credința față de Habsburgi încă de la venirea lor în Transilvania.

Câteva săptămâni mai târziu acest nobil ardelean se afla în Țara Românească, sub pretextul comerțului cu cai, unde culegea informații despre planurile turcilor.

Citește și Artizanul primei uniri a românilor și sfătuitorul lui Mihai Viteazul

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola