Mai mult, într-o declarație publică, membrii Seguimos Viviendo („Suntem încă în viață”), organizație care reunește victimele acestui caz de orăvire în masă, au amenințat că se vor sinucide dacă cerințele lor nu vor fi îndeplinite. Ei cer o întâlnire cu premierul spaniol și bani pentru cheltuieli medicale.
Cazul de otrăvire în masă care a cutremurat Spania în 1989
În 1981, când o boală despre care nu se mai auzise a izbucnit la Madrid și ăn împrejurimi, spaniolii s-au panicat. Autoritățile au avut nevoie decinci săptămâni, timp în care s-au înregistrat zeci de decese. pentru a înțelege cauza: uleiul de gătit.
Mai precis, s-a descoperit că o mare cantitate de ulei de rapiță rafinat ilicit și destinat folosirii în industrie a fost vândută în mod fraudulos ca ulei de măsline. Uleiul a fost vândut mai cu seamă în jurul Madridului și a ucis în scurt timp aproximativ 300 de persoane. Dintre cele aproximativ 100.000 de persoane care au folosit uleiul indiâustrial la gătit aproape 20.000 s-au îmbolnăvit, multora fiindu-le descoperite ulterior afecțiuni cronice, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, care a numit cazul sindromul uleiului toxic.
Simptomele bolii includ deformarea membrelor, distrugerea sistemului imunitar și insuficiența pulmonară. Unele victime au rămas cu un handicap permanent.
Cine sunt vinovații?
Cu toate astea, în 1989, trei judecători au respins acuzațiile de crimă împotriva celor care au participat la comercializarea uleiului toxic, provocând un val de indignare în Spania, potrivit The New York Times. Douăzeci și patru de inculpați au fost achitați pentru toate acuzațiile, iar instanța a constatat că niciunul dintre cei 37 de acuzați nu intenționau să provoace moartea sau probleme de sănătate, scrie The Washington Post. Mai exact, judecătorii spanioli au dictat numai două sentințe dure- 20 și 12 ani de închisoare, restul condamnărilor au fost sub 5 ani de închisoare, spre furia celor care au avut de suferit.