Camera Reprezentanților începe punerea sub acuzare a lui Nixon
Scandalul Watergate a ieșit la iveală pentru prima dată în urma unei spargeri, la 17 iunie 1972, la sediul național al Partidului Democrat din complexul de apartamente-hotel Watergate din Washington, D.C. Un grup de bărbați care aveau legături cu Casa Albă au fost ulterior arestați și acuzați de această infracțiune. Nixon a negat orice implicare în spargere, dar mai mulți membri ai personalului său au fost în cele din urmă implicați într-o mușamalizare ilegală și forțați să demisioneze. Investigațiile guvernamentale ulterioare au scos la iveală campanii politice „trucuri murdare” ale Comitetului pentru realegerea președintelui, precum și o „listă de dușmani” a Casei Albe.
În iulie 1973, unul dintre foștii membri ai personalului lui Nixon a dezvăluit existența unor conversații înregistrate în secret între președinte și consilierii săi. Inițial, Nixon a refuzat să facă publice înregistrările, invocând privilegiul executivului și securitatea națională, dar un judecător i-a ordonat ulterior președintelui să le predea. Casa Albă a furnizat o parte dintre casete, dar nu toate, inclusiv una din care o parte din conversație părea să fi fost ștearsă.
În mai 1974, Comisia juridică a Camerei a început audierile oficiale de punere sub acuzare a lui Nixon. La 27 iulie a aceluiași an, a fost adoptat primul articol de punere sub acuzare împotriva președintelui. Alte două articole, pentru abuz de putere și sfidarea Congresului, au fost aprobate la 29 și 30 iulie.
La 5 august, Nixon s-a conformat unei hotărâri a Curții Supreme a SUA prin care i se cerea să furnizeze transcrierile înregistrărilor lipsă, iar noile dovezi îl implicau în mod clar în mușamalizarea spargerii de la Watergate. La 8 august, Nixon și-a anunțat demisia, devenind astfel primul președinte din istoria SUA care își părăsește voluntar funcția.
După ce a părăsit Casa Albă la 9 august, Nixon a fost succedat de vicepreședintele Gerald Ford, care, într-o mișcare controversată, l-a grațiat pe Nixon la 8 septembrie 1974, făcând imposibilă urmărirea penală a fostului președinte pentru orice infracțiuni pe care le-ar fi putut comite în timpul mandatului.
Doar trei președinți din istoria Statelor Unite au fost puși sub acuzare: Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 și Donald Trump în 2019 și în 2021.
Ziarul Washington Post și reporterii Bob Woodward și Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfășurată.