Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a ajuns Richard Nixon să-și spioneze propriul frate
Articole online

Cum a ajuns Richard Nixon să-și spioneze propriul frate

richard-nixon

Ascensiunea familiei Nixon

Scandalul Watergate l-a făcut să devină primul președinte american care și-a dat demisia pe 9 august 1974. În iulie 1973, un consilier de la Casa Albă a depus mărturie sub jurământ că Richard Nixon avea un sistem de înregistrare care înregistra toate conversațiile și apelurile telefonice din Biroul Oval.

Acele înregistrări nu conțineau întreaga listă a persoanelor pe care Nixon le-a interceptat de-a lungul timpului. Acesta își extinsese lista persoanelor pentru a reuși să-și susțină puterea politică. A fost o chestiune de timp până când Nixon a considerat spionajul un mijloc de a preveni problemele politice, ajungând în punctul de a decide să-l intercepteze pe propriul său frate.

În anii 1950, când Richard Nixon era senator în California, fratele mai mic al politicianului, Donald Nixon a încercat să valorifice popularitatea familiei sale, deschizând un restaurant unde clienții puteau servi pește, cartofi prăjiți și burgeri pentru doar 20 de cenți. Chiar dacă a folosit numele “Nixon”, afacerea nu a prosperat.

Donald a împrumutat 205.000 de dolari de la Howard Hughes, un controversat producător de film care era cunoscut pentru averea sa. Acest împrumut a fost folosit împotriva candidaturii lui Richard Nixon la Casa Albă, considerându-se că dacă va câștiga, Howard Hughes va fi cel care va deține puterea.

Scandalul Watergate

A doua oară când a candidat la funcția de președinte în 1968, Richard Nixon a decis să nu lase pe nimeni să devină cauza căderii sale. Fie că era vorba despre adversarii săi politici sau cercul său apropiat, Nixon nu a avut încredere în nimeni. În momentul în care a început scandalul Watergate, anchetatorii au susținut că: “Nixon și colaboratorii săi de la Casa Albă s-au temut că fratele lui ar putea fi implicat în tranzacții financiare ciudate și că ar trebui urmărit.” Richard Nixon a luat decizia și ca fratele său mai mic să fie angajat la Marriott Corp pentru a-l ține departe de afacerile sale.

Ulterior, în timpul investigațiilor Watergate, Nixon a justificat interceptarea propriului său frate ca pe un mod prin care să afle cum voia să-i folosească influența. Cu toate acestea, anchetatorii au stabilit că Nixon și asociații săi erau îngrijorați de relațiile problematice ale lui Donald, încercând să fie preventivi în cazul oricăror acțiuni. La rândul său, Donald a acumulat resentimente: “ Nu am avut nevoie ca cineva să-mi spună cum să mă comport”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola