Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A murit agentul FBI care a pus la cale afacerea Watergate
Articole online

A murit agentul FBI care a pus la cale afacerea Watergate

Unul dintre cei aflaţi aflaţi la originea operaţiunii clandestine care a declanşat scandalul Watergate, ce a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon, G. Gordon Liddy a decedat la vârsta de 90 de ani.

Liddy a murit la domiciliul fiicei sale din Fairfax County, statul Virginia. Fiul său, Thomas P. Liddy, a confirmat, potrivit Agerpres, informaţia, dar nu a oferit alte detalii în afara faptului că moartea nu a fost cauzată de COVID-19.

Fost agent FBI, G. Gordon Liddy a conceput împreună cu un fost agent CIA, Howard Hunt, operaţiunea în cursul căreia, în primăvara lui 1972, bărbaţi deghizaţi în instalatori au intrat prin efracţie în sediul naţional al Partidului Democrat, într-un imobil numit Watergate, în special pentru a monta microfoane, în beneficiul preşedintelui republican Richard Nixon.

După ce cazul a fost dezvăluit de publicaţia The Washington Post, Nixon a fost vizat de o procedură parlamentară de destituire (impeachment). Cu puţin înaintea încheierii acestei proceduri, el a ales să demisioneze, în august 1974.

După arestarea a cinci dintre oamenii lor pe 17 iunie 1972, Gordon Liddy şi Howard Hunt au fost urmăriţi în justiţie şi condamnaţi la închisoare cu executare.

Fostul agent FBI, care a cunoscut succesul ca animator radio după ce a efectuat patru ani şi jumătate de închisoare, urmează să facă obiectul unui miniserial produs de canalul american HBO şi consacrat scandalului Watergate, rolul său fiind interpretat de actorul Justin Theroux.

Registration

Aici iti poti reseta parola