Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Incidentul de la Niš, confruntarea militară ultrasecretă dintre SUA și Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Incidentul de la Niš, confruntarea militară ultrasecretă dintre SUA și Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Bătălia de la Nis

Incidentul de la Niš, confruntarea militară ultrasecretă dintre SUA și Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

De aceea, la sfârșitul anului 1944, a fost o surpriză când piloții americani au atacat trupele terestre ale Armatei Roșii în apropierea orașului sârb Niš. Motivul atacului nu este clar, deoarece ambele părți îl consideră clasificat. 

O mare greșeală a forțelor americane

La 7 noiembrie 1944, Corpul 6 sovietic de pușcași ai Gărzii se îndrepta spre Belgrad, Serbia. Aveau misiunea de a întări frontul maghiar de-a lungul sudului, în cazul unui atac.

Grupul 82 de operațiuni al SUA (82 OG) oferea asistență aeriană Armatei Roșii în acel moment. Acestea fiind spuse, acea zi a fost diferită, deoarece americanii au făcut o greșeală gravă. Se pare că nu au știut că sovieticii avansaseră cu 100 de kilometri mai mult decât se așteptau. În ciuda faptului că liderul Forțelor Aeriene Mediteraneene ale SUA le-a transmis că nu se cunoștea existența unor forțe germane în apropiere de Niš, cei de la 82 au atacat.

Au crezut că sovieticii erau germani?

Un grup de Lockheed P-38 Lightning a deschis focul asupra convoiului sovietic. Nu este clar câte avioane americane au fost implicate în atac, dar Armata Roșie a ripostat rapid, crezând că sunt Focke-Wulf Fw-189 Uhus pilotate de Luftwaffe.

Au fost date ordine piloților sovietici, cu baza pe Aeroportul Constantin cel Mare din Niš, aflat în apropiere, să ajute la luptă. Mai multe Yakovlev Yak-9 și Yak-3 au zburat în zonă, angajându-se imediat cu P-38 în luptă. A durat ceva timp, dar aviatorii Armatei Roșii au identificat în cele din urmă stelele albe de pe avioanele de vânătoare americane și au oprit focul.

De la sol, sovieticii au încercat să-i semnalizeze pe americani, pentru a arăta că trăgeau asupra aliaților lor. Dintr-un motiv oarecare, aceștia nu au luat în seamă această informație. Abia când au arătat steaua roșie masivă de pe avioanele lor de vânătoare, piloții americani și-au dat seama că se luptau cu un aliat și s-au retras rapid.

Ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Incidentul Niš a durat doar aproximativ 15 minute. Poate părea scurt, dar a fost suficient pentru ca ambele părți să aibă avioane doborâte.

Diferite relatări ale incidentului de la Niš

Motivul exact pentru care a avut loc incidentul Niš este încă neclar. Explicația dată este că americanii au confundat trupele Armatei Roșii cu cele germane, dar detaliile au fost tratate ca fiind strict secrete.

Mulți speculează că ar fi existat un alt motiv de bază pentru atac. La acea vreme, tensiunile erau mari între SUA și Uniunea Sovietică, iar unii cred că aceste tensiuni au izbucnit într-un conflict. Dacă acest lucru este adevărat sau nu, nu va fi clarificat până când informațiile nu vor deveni neclasificate.

Fiecare parte își menține propria versiune a ceea ce s-a întâmplat. Numărul victimelor pentru fiecare variază, sovieticii suferind între 31-34 de victime, aproximativ 37-39 de răniți și 20 de camioane de marfă arse. SUA susțin că în acea zi au fost pierdute patru avioane sovietice și două P-38 Lightning, în timp ce URSS a susținut că totalul a fost de fapt de două Yaks și cinci P-38.

În cele din urmă, armata americană și-a cerut scuze pentru această greșeală.

Registration

Aici iti poti reseta parola