Pe blogul preotului dâmbovițean Ionuț Ghibanu am găsit o postare interesantă, în care este citat un document de arhivă. Preotul susține că nu e prima dată când teama de a răspândi o boală ține bisericile ferecate pentru credincioși.
Reproduc mai jos informația postată de Ionuț Ghibanu.
Într-un studiu dedicat vieții și activității Mitropolitului Grigorie IV (Dascălul) al Ungrovlahiei (1765-1834), publicat în anul 1927, se precizează că în lunile mai și iunie ale anului 1829, creștinii din București n-au avut voie să se împărtășească, din cauza ciumei care făcea ravagii.
Bisericile s-au închis, totul (veșminte, cărți, icoane, chiar și corespondența) se dezinfecta, iar la sfintele slujbe nu participa niciun creștin, ci numai preoții.
La fel ca atunci, și acum, când ne confruntăm cu pandemia COVID-19, Sfânta Liturghie nu s-a oprit! Și nu se va opri!
Neîndoielnic, este extrem de greu să te adaptezi la situații cu care nu te-ai mai confruntat niciodată. Acesta este și rostul adoptării unei atitudini calme, înțeleasă nu ca stare de pasivitate, ci de manifestare fermă, cu demnitate, și mai ales deplin rațională. Iar Biserica noastră tratează problema cu responsabilitate, întrucât și ea este un spital în care darul sacru al vieții este valorizat cu fermitate și cu prudență, deopotrivă. Nu poți susține că prețuiești viața, dacă-ți pui în pericol propria existență și, totodată, pe a semenilor tăi.
Biserica Ortodoxă este atacată furibund zilele acestea nu doar de progresiști/seculariști, de parcă epidemia actuală depinde doar de potir și de linguriță, ci și de unii dintre credincioșii mai rigoriști, care fac opinie separată și condamnă faptul că Biserica respectă dispozițiile autorităților statului de a interzice participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe liturgice.
Iată cum epidemia de ură și de mediocritate face mai mult rău decât COVID-19! Cu siguranță că și acum 191 de ani, Biserica a avut adversarii ei. Și dacă a biruit (nu doar) atunci, cu siguranță va birui și acum.
Cu încredere în Dumnezeu și în ascultare față de ierarhie, vom reveni în biserici să ne împărtășim cu deplină conștiință și demnitate creștinească, nu victimizați de războiul pandemic.”
Postarea integrală o găsiți
Aici.