Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Curenții vitali din Oceanul Atlantic, distruși de încălzirea globală. Avertismentul specialiștilor din domeniu
Articole online

Curenții vitali din Oceanul Atlantic, distruși de încălzirea globală. Avertismentul specialiștilor din domeniu

Antarctica, încălzirea globală

Încălzirea globală din timpul ultimei perioade interglaciare a dus la topirea atât de mult a gheții arctice încât curenții atlantici s-au prăbușit – iar oamenii de știință spun că acestea sunt condițiile spre care ne-am putea îndrepta.

Un nou studiu sugerează că încălzirea globală a provocat prăbușirea curenților vitali din Oceanul Atlantic

Slăbirea curenților a declanșat o mulțime de efecte, ducând la o răcire dramatică a mărilor nordice – Groenlanda, Islanda și Norvegia – în timp ce oceanele din jur s-au încălzit. Iar oamenii de știință spun că ne-am putea îndrepta din nou spre același lucru, pe măsură ce lumea se încălzește din cauza schimbărilor climatice și temperaturile se apropie de nivelurile care existau înainte de ultima epocă glaciară.

„Studiul nostru este într-adevăr alarmant în ceea ce privește situația spre care ne-am putea îndrepta”, a declarat într-un e-mail pentru Live Science autorul principal al studiului, Mohamed Ezat, profesor asociat și paleoceanograf la Universitatea Arctic din Norvegia.

Ultima perioadă interglaciară (acum 130.000 – 115.000 de ani), care a avut loc între cele două ere glaciare anterioare, a fost o etapă relativ caldă a istoriei Pământului, caracterizată prin temperaturi mai ridicate, niveluri mai ridicate ale mărilor și calote glaciare mai mici decât în prezent.

Oamenii de știință specializați în domeniul climei susțin că ultimul interglaciar oferă un analog pentru viitorul apropiat, în cazul în care țările nu reușesc să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, temperaturile ajungând la 1 până la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

ghețari, Tibet

Curenții din Marea Nordică joacă un rol esențial într-un sistem mai larg de curenți din Oceanul Atlantic

Acesta este numit Circulația Meridională de Răsturnare a Atlanticului (AMOC), care include Curentul Golfului. AMOC este esențială pentru încălzirea emisferei nordice și funcționează ca o bandă transportoare uriașă, apele calde din emisfera sudică deplasându-se spre nord pe suprafața oceanului și apoi răcindu-se și coborând pe fundul Atlanticului de Nord pentru a se întoarce spre sud.

Topirea gheții din Arctica poate avea un impact semnificativ asupra AMOC, deoarece apa dulce care se varsă în Atlanticul de Nord diluează apele de suprafață, împiedicându-le să se scufunde pe fund pentru a forma curenți de adâncime. Cercetările arată că AMOC încetinește deja ca urmare a încălzirii globale, iar oamenii de știință spun că sistemul s-ar putea opri în următoarele decenii.

La începutul acestei luni, 44 de oameni de știință importanți din domeniul climei au tras un semnal de alarmă cu privire la AMOC într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului Nordic de Miniștri, un forum interguvernamental care promovează cooperarea între țările nordice. Scrisoarea a subliniat riscurile legate de prăbușirea AMOC, inclusiv răcirea majoră a emisferei nordice și schimbări catastrofale în tiparele musonilor tropicali.

ghețari, Tibet

Modelele climatice sugerează că AMOC s-ar putea prăbuși înainte de 2100, având în vedere consecințele pe care le aduce încălzirea globală

„Privind la trecutul îndepărtat al istoriei climatice a Pământului, în special atunci când era mai cald decât astăzi, se pot reduce astfel de incertitudini”, a declarat Ezat.

Pentru noul studiu, Ezat și colegii săi au analizat date noi și existente din carote sedimentare din Marea Norvegiei. Ei au comparat aceste date cu informații similare din sedimentele din Atlanticul de Nord pentru a reconstitui distribuția gheții marine, temperatura de la suprafața mării, salinitatea, convecția din adâncurile oceanului și sursele de apă topită în timpul ultimului interglaciar.

Rezultatele, publicate la 27 octombrie în revista Nature Communications, sugerează că apa de topire arctică a blocat formarea curenților oceanici profunzi în Marea Norvegiei în timpul ultimei interglaciare. Acest lucru a încetinit considerabil fluxul spre sud al AMOC, încetinind la rândul său motorul care aduce căldură în emisfera nordică.
„Pe scurt, am constatat o răcire în mările nordice pe care am putut să o legăm de încălzirea climei globale și de topirea sporită a gheții marine”, a declarat Ezat.

Registration

Aici iti poti reseta parola