Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit un drum scufundat din perioada neolitică
Articole online

Arheologii au descoperit un drum scufundat din perioada neolitică

drum

Arheologii au descoperit un drum scufundat din perioada neolitică 

Drumul se află la o adâncime de 5 metri în depozitele de sedimente din situl arheologic submers de la Soline, o masă de pământ artificială și o așezare neolitică din largul insulei Korčula.

Korčula face parte dintr-un arhipelag adriatic care a fost inițial parte a continentului. După 12.000 î.Hr., creșterea nivelului mării cauzată de topirea calotei glaciare a început să inunde văile de coastă ale Munților Dinarici, iar până în anul 6000 î.Hr. arhipelagul a ajuns mai mult sau mai puțin la configurația sa actuală.

Așezarea de la Soline este asociată cu așa-numita cultură Hvar, cunoscută și sub numele de cultura Hvar-Lisičići, o cultură neolitică de pe coasta de est a Adriaticii, numită după insula Hvar.

Săpăturile anterioare de la Soline au descoperit rămășițe de materiale organice conservate, care au fost datate cu carbon în urmă cu aproximativ 4.900 de ani.

Un studiu subacvatic recent al sitului a scos la iveală un drum liniar cu o lățime de patru metri, construit cu dale de piatră, care, potrivit cercetătorilor, datează de acum aproape 7.000 de ani.

Echipa a efectuat, de asemenea, cercetări terestre în partea opusă a insulei Korčula, în jurul golfului Gradina, unde Igor Borzić, de la Departamentul de Arheologie al Universității din Zadar, a observat pentru prima dată caracteristici ciudate chiar sub linia de plutire.

Acest lucru a dus la descoperirea unei alte așezări scufundate la aproximativ 4 sau 5 metri, cu o configurație similară cu cea de la Soline. O inspecție inițială a sitului a scos la iveală lame de piatră, un topor de piatră și fragmente de pietre de moară, asociate din nou cu cultura Hvar.

Registration

Aici iti poti reseta parola