Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oamenii de știință au descoperit 1.700 de noi virusuri în permafrostul antic din Himalaya
Articole online

Oamenii de știință au descoperit 1.700 de noi virusuri în permafrostul antic din Himalaya

ghețari, Tibet

Oamenii de știință au descoperit rămășițele a peste 1 700 de virusuri din adâncul unui ghețar din vestul Chinei. Majoritatea acestor virusuri sunt noi pentru știință.

Descoperire impresionantă a oamenilor de știință

Odată cu această descoperire, numărul virușilor antici recuperați din ghețari a crescut de 50 de ori.

Virusurile, adunate dintr-o carotă de gheață de 300 de metri prelevată din imensul ghețar Guliya de pe platoul tibetan, datează de acum 41 000 de ani și acoperă trei schimbări majore de la frig la căldură.

Oamenii de știință spun că virușii diferă semnificativ între epocile mai reci și mai calde, potrivit platformei Yale

ghețari, Tibet

Schimbări în structura acestor virusuri

Cercetătorii spun că se observă o comunitate distinctă de viruși care s-a format în timpul celei mai dramatice schimbări climatice, la sfârșitul ultimei ere glaciare, acum aproximativ 11 500 de ani.

„Acest lucru indică cel puțin legătura potențială dintre viruși și schimbările climatice”, a declarat ZhiPing Zhong de la Universitatea de Stat din Ohio, autorul principal al cercetării.

Oamenii de știință presupun că încălzirea globală a eliminat unii viruși rezidenți și că schimbarea aerului a adus viruși noi din zone îndepărtate precum Arctica și Orientul Mijlociu.

ghețari, virusuri

Virușii glaciari au infectat probabil alți microbi

Cercetătorii afirmă că virușii recuperați din ghețari ar putea pune în lumină modul în care viața a evoluat ca urmare a schimbărilor climatice din trecut.

Descoperirile lor au fost publicate în Nature Geoscience, iar numeroase dezbateri au început să apară în mediul academic.

Deși cercetătorii au avertizat că unii viruși eliberați acum din ghețarii care se topesc ar putea infecta oamenii, virușii descoperiți din ghețarul Guliya nu prezintă niciun risc, au declarat autorii studiului. Ei au subliniat necesitatea de a aduna mai mulți astfel de viruși înainte ca ghețarii să se topească. Zhong a declarat: „Gheața glaciară este atât de prețioasă și adesea nu dispunem de cantitățile mari de material necesare pentru cercetarea virusurilor și a microbilor”.

Registration

Aici iti poti reseta parola