În privat, liderii UE se tem – și complotează – de consecințele Qatargate
Ei au venit să discute despre politică – cum să rezolve problema competitivității Europei, cum să mențină stabil prețul gazelor.
În schimb, cei 27 de politicieni care conduc țările UE nu au putut scăpa de un subiect pe care îl cunosc mai bine decât orice altceva – politica. Mai exact, consecințele politice ale scandalului de corupție care a cuprins Parlamentul European au sfârșit prin a umbri discuțiile de la Bruxelles la ultima reuniune a anului, care a avut loc joi, după cum relatează POLITICO.
În perioada premergătoare reuniunii, diplomații au minimizat așteptările că se va vorbi mult despre acuzațiile potrivit cărora Qatar ar fi folosit saci de bani pentru a cumpăra influență în Parlamentul European, subliniind că este o chestiune care ține de oficialii de la Bruxelles.
Dar, odată ce liderii s-au întâlnit, au avut o altă părere. De fapt, mulți lideri – cei mai mulți politicieni experimentați, cu un instinct pentru starea de spirit a publicului – au fost profund îngrijorați, potrivit mai multor oficiali și diplomați care au vorbit cu POLITICO.
A fost singurul subiect despre care presa a întrebat pe drum, a povestit premierul olandez Mark Rutte colegilor săi, spunând că grupul a trebuit să își coordoneze mesajele. Președintele României, Klaus Iohannis, a captat sentimentul multor lideri: Acest lucru are șansa de a otrăvi întreaga UE. Krišjānis Kariņš din Letonia a intervenit și el: Nu putem lăsa ca acest lucru să se extindă în alte instituții ale UE.
„Evenimente de acest gen, corupție ca aceasta erodează încrederea publicului în instituții”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mai târziu în acea seară, după ce și-a petrecut ziua cu cei 27 de lideri. „Acest lucru este dureros și trebuie să lucrăm din nou din greu pentru a recâștiga încrederea.”
Într-adevăr, cel mai notoriu lider al grupului care atacă UE, liderul maghiar Viktor Orbán, s-a grăbit joi să profite din punct de vedere politic de drama actuală.
„Toată lumea știa că Bruxelles-ul este plin de probleme de corupție, dar acum chestiunea a ajuns la un nivel la care și poliția a trebuit să ia măsuri”, a declarat el într-un videoclip încărcat pe pagina sa de Facebook, descriind Bruxelles-ul ca fiind plin de presupuneri cu privire la cine ar putea cădea în continuare.
Ancheta autorităților
În timp ce ancheta penală care investighează dacă țări străine au plătit actuali și foști europarlamentari și asistenți parlamentari pentru a influența deciziile, mulți lideri au fost conștienți de faptul că cetățenii europeni ar putea să nu facă distincția între diferitele instituții ale UE, ceea ce îi face să fie îngrijorați de daunele aduse reputației întregii structuri.
Cancelarul german Olaf Scholz a fost direct cu privire la aceste provocări în conferința de presă de după summit, calificând scandalul de corupție din Parlamentul European drept o „chestiune gravă” care „poate zdruncina încrederea în democrație și parlamentarism”.
În afara summitului, scandalul a alimentat deja politica electorală în perspectiva anului 2024, când întregul Parlament, format din 705 persoane, se va confrunta cu alegătorii.
Într-o mișcare surpriză, mastodontul de centru-dreapta Partidul Popular European a lansat joi un atac virulent la adresa principalului său rival, grupul Socialiștilor și Democraților, ai cărui membri s-au aflat în centrul scandalului – și anume europarlamentarul grec Eva Kaili, acum fost vicepreședinte al Parlamentului.
„Ipocrizie” și „mai sfânt decât tine” au fost doar câteva dintre epitetele aruncate de PPE.
Dar decizia de a trece la atac s-a întors împotriva lor câteva ore mai târziu, când Parchetul European (EPPO) a anunțat că un europarlamentar PPE, precum și Kaili, făceau parte dintr-o anchetă de fraudă legată de bugetul UE.
Geneza schimbării de ton a apărut în timpul unei conferințe de dinaintea summitului de joi dimineață de la Bruxelles, care a reunit lideri europeni, înalți funcționari ai Comisiei și oameni importanți din PPE. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și-a îndemnat colegii în timpul acestei reuniuni să adopte o poziție dură față de S&D.
Stilul mai combativ a fost o schimbare marcantă față de acum câteva zile, când liderul PPE, Manfred Weber, i-a îndemnat pe eurodeputați să nu folosească criza pentru „bătălii politice de partid”.
„Acuzațiile de corupție împotriva unuia dintre cei mai înalți reprezentanți ai acestui Parlament European a afectat în mod semnificativ instituția noastră și a afectat încrederea oamenilor în Uniunea Europeană în ansamblu”, a declarat el în plenul Parlamentului. „Daunele aduse democrației europene sunt prea mari pentru a fi folosite acum pentru bătălii politice de partid”.
Având în vedere această răsturnare rapidă de situație, au existat câteva zâmbete ironice în sala de discuții masivă a liderilor UE atunci când a circulat vestea că europarlamentarul PPE a fost prins într-o anchetă de fraudă.
A fost, de fapt, focul de start pentru alegerile din 2024, tras cu puțin înainte de miezul nopții, în timp ce liderii UE părăseau clădirea și se îndreptau spre casă pentru a stabili strategii.