Extrema dreaptă europeană se bucură de scandalul de corupție din Qatar
De ani de zile, aceștia se confruntă cu liderii UE, care îi acuză că nu respectă statul de drept, că oprimă minoritățile și că mențin legături neplăcute cu regimuri străine, precum cel al lui Vladimir Putin din Rusia, după cum menționează Politico.
Dar acum, în timp ce un scandal de corupție afectează Bruxelles-ul, prinzând în capcană o înaltă personalitate de centru-stânga, liderii de extremă-dreapta din Europa simt că au ajuns în cealaltă parte a baricadei – și trec la atac împotriva unei instituții pro-UE despre care spun că a prezidat o corupție masivă în timp ce le dădea lecții despre cum să își conducă țările.
Rezultatul este că extremiștii de dreapta, de la Marine Le Pen din Franța până la premierul ungar Viktor Orbán și președintele polonez Andrzej Duda, ar putea încerca să transforme scandalul într-o armă politică – ca pârghie în disputele cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept și pentru a stârni un sentiment anti-european înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 2024.
„Ne-au târât prin noroi în legătură cu un împrumut total transparent și legal de la o bancă ceho-rusă”, a scris pe Twitter Le Pen, referindu-se la un împrumut de 9 milioane de euro pe care partidul său l-a obținut în 2014. „În același timp, Qatar livra valize pline de bani tuturor acestor oameni corupți care se presupune că sunt în „tabăra celor buni”.”
În Ungaria, Orbán, care este blocat într-o luptă epică cu Bruxelles-ul în legătură cu eșecurile statului de drept din țara sa, și-a bătut joc de UE într-un tweet al său, scriind că Parlamentul este „serios îngrijorat de corupția din Ungaria” peste o fotografie cu lideri mondiali îndoiți de râs.
Parlamentarii polonezi din partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care se află de asemenea în conflict cu Bruxelles-ul din cauza încălcărilor statului de drept, au avut o notă similară, subliniind că europarlamentarul Eva Kaili, cel mai important suspect în cazul de corupție din Qatar, a fost un critic vocal al țării lor.
„Se pune întrebarea: Unde este problema cu statul de drept? În Polonia sau în Uniunea Europeană?”, a declarat Dominik Tarczyński, europarlamentar al partidului polonez de guvernământ.
„Parlamentul European nu este o instituție transparentă, iar sprijinul pentru socialiști precum Eva Kaili expune valorile Parlamentului European și ridiculizează această instituție a UE”, a declarat Bogdan Rzońca, un alt deputat PiS.
Impactul politic
Strigătele de ipocrizie din partea extremei drepte europene au venit în timp ce poliția belgiană a efectuat marți noi raiduri, sigilând mai multe birouri din Parlamentul European.
Patru persoane, inclusiv Kaili și partenerul ei italian, Francesco Giorgi, rămân în custodia poliției sub acuzațiile de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală. Kaili urmează să se prezinte miercuri în fața unui judecător belgian.
Cei mai înalți oficiali ai UE, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-au aliniat pentru a condamna în termeni duri această descoperire, promițând să ia măsuri drastice împotriva corupției în toate instituțiile UE, care angajează peste 60.000 de persoane în întregul bloc.
Dar pentru extrema dreaptă, care în multe țări se prezintă ca dușmanul birocraților UE „dătători de lecții”, aceste cuvinte au sunat goale, deoarece au spus că acuzațiile descoperite începând de vinerea trecută nu fac decât să sublinieze standardele duble ale elitelor UE care se grăbesc să condamne Polonia și Ungaria, dar nu reușesc să facă curățenie la propria ușă.
„Uniunii Europene îi place să dea lecții întregii lumi. Ea dă lecții Ungariei. Ea dă lecții Poloniei. Dă lecții chiar și [agenției europene de frontieră] Frontex. Ar face mult mai bine dacă ar începe să facă curățenie în propria casă”, a declarat Philippe Olivier, un europarlamentar și un apropiat al lui Le Pen.
Ancheta ar putea atrage și alte persoane, inclusiv din alte grupuri politice din Parlament, și ar spori controlul asupra lui von der Leyen, care se află sub presiune în legătură cu termenii unui acord pe care l-a negociat cu Pfizer pentru a cumpăra vaccinurile COVID-19, a adăugat el.