Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un aliat al lui Putin spune că a trimis Parlamentului UE un baros colorat după ce acesta a catalogat Rusia drept stat sponsor al terorismului
Articole online

Un aliat al lui Putin spune că a trimis Parlamentului UE un baros colorat după ce acesta a catalogat Rusia drept stat sponsor al terorismului

Wagner

Un aliat al lui Putin spune că a trimis Parlamentului UE un baros colorat după ce acesta a catalogat Rusia drept stat sponsor al terorismului

Săptămâna aceasta, Parlamentul UE a anunțat că loviturile militare repetate ale Rusiei asupra civililor ucraineni și a infrastructurii energetice a acesteia au încălcat dreptul internațional și a votat pentru recunoașterea Moscovei „ca stat sponsor al terorismului și ca stat care folosește mijloace de terorism”.

Votul a trecut cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 de abțineri.

Miercuri, Evgheni Prigojin, care a fondat celebrul grup paramilitar Wagner Group, a reacționat la acest vot într-un mod cu totul neobișnuit.

Prigozhin a fost citat pe un canal Telegram al Concord Management, afirmând că a discutat despre votul UE cu comandanții săi Wagner și a decis să ia măsuri împotriva parlamentului.

Concord este o companie de catering fondată de Prigozhin, care a fost mult timp supranumit „bucătarul lui Putin”.

„Astăzi am avut o întâlnire cu comandanții PMC Wagner și le-am spus această veste tristă”, se arată în declarație, care a fost raportată atât de The Moscow Times, cât și de agenția de știri independentă rusă SOTA. „Nu știu după ce lege se ghidează Parlamentul European, dar, conform legislației noastre, începând de astăzi declarăm Parlamentul European dizolvat.”

Acesta a continuat:

„Dar înainte ca această procedură să intre în vigoare legal, am fost instruit să prezint un caz de informare la Parlamentul European”.

Prigozhin nu a spus direct ce a vrut să spună prin „caz de informare”. Cu toate acestea, o înregistrare video publicată miercuri de SOTA a arătat o cutie de vioară care conținea un baros cu inscripția „PMC Wagner” pe cap și pete false de sânge pe mâner. (PMC Wagner este un alt nume pentru The Wagner Group).

Trusa de vioară era purtată de avocatul Grupului Wagner, Igor Eliseev, a declarat grupul de apărare a drepturilor Gulagu.net pe Telegram. Insider nu a putut să verifice independent rapoartele.

Potrivit The Moscow Times, Yeliseyev a dat cutia unui blogger militar pro-război, care trebuia să o transmită unui membru al Parlamentului UE.

Nu este clar dacă Parlamentul UE a primit barosul. Un purtător de cuvânt nu a răspuns imediat la solicitarea Insider pentru comentarii.

La începutul acestei luni, într-o altă postare din Concord, Prigozhin a părut să sărbătorească execuția brutală a unui soldat rus care a dezertat în Ucraina

Într-un videoclip distribuit pe un canal de socializare pro-rus, bărbatul a fost lovit de două ori în cap cu un baros. Răspunsul lui Prigozhin a fost că bărbatul era „un trădător”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat comunității internaționale să declare Rusia „stat terorist” din cauza invaziei țării sale.

Această ultimă înregistrare video vine după ce președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că site-ul oficial al Parlamentului a fost afectat de un atac cibernetic.

„Parlamentul European este supus unui atac cibernetic sofisticat. Un grup pro-Kremlin a revendicat responsabilitatea”, a anunțat miercuri Metsola.

„Experții noștri IT ripostează împotriva acestuia și ne protejează sistemele. Asta, după ce am proclamat Rusia drept stat-sponsor al terorismului. Răspunsul meu: #SlavaUkraini (Glorie Ucrainei)”, a adăugat ea.

Registration

Aici iti poti reseta parola