Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Scandalul din Qatar: Ce s-a întâmplat în Parlamentul European?
Articole online

Scandalul din Qatar: Ce s-a întâmplat în Parlamentul European?

Kaili

Scandalul din Qatar: Ce s-a întâmplat în Parlamentul European?

Observatorii spun că ar putea fi „cel mai grav”, „cel mai șocant”, „cel mai evident” scandal de corupție care a lovit Bruxelles-ul în ultimii ani, după cum relatează pe larg Politico

O serie de cel puțin 16 raiduri efectuate vineri de poliția federală belgiană a prins cinci persoane despre care s-a spus că au comis „presupuse infracțiuni de organizare criminală, corupție și spălare de bani”. Perchezițiile de dimineață au dus la găsirea a 600.000 de euro în numerar, precum și la telefoane și calculatoare.

Inițial, vinovații nu erau nume importante după standardele de la Bruxelles: Un fost membru al Parlamentului European, câțiva asistenți parlamentari și un șef de sindicat, toți presupuși a fi încasat bani pentru Qatar, gazda Cupei Mondiale. Dar, de fapt, în ce scop? Unii s-au întrebat dacă – în cazul în care acuzațiile erau adevărate – Doha a făcut cu adevărat o investiție inteligentă.

Până seara, însă, a fost clar că nu era doar o poveste despre niște oameni care și-au umplut buzunarele. Eva Kaili, vicepreședinte al Parlamentului European și apărător vocal al Doha, a ajuns în custodia poliției, potrivit poliției federale belgiene. Cazul se concentrează, de asemenea, în jurul unui ONG care, până de curând, număra printre membrii consiliului său de administrație unele dintre cele mai mari personalități din politica de stânga.

„Statul Qatar respinge în mod categoric orice încercare de a-l asocia cu acuzații de comportament necorespunzător”, a declarat un oficial al statului într-o declarație transmisă duminică dimineață prin e-mail.

În timp ce acest scandal cu potențial superlativ continuă să se desfășoare, POLITICO a răspuns la cel mai importante întrebări despre controversa care macină capitala UE.

Î: Cine este Eva Kaili?

În calitate de unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului, Kaili este unul dintre cei mai puternici actori ai instituției – și, ca fostă prezentatoare de știri cu statut de celebritate în Grecia sa natală, una dintre cele mai pline de farmec figuri de la Bruxelles.

Dar Kaili a devenit, de asemenea, unul dintre cei mai vocali apărători ai Qatarului. Recent, ea a numit țara un „fruntaș în domeniul drepturilor muncii”, după ce s-a întâlnit cu ministrul muncii din țară, în ciuda preocupărilor internaționale profunde privind condițiile de muncă ale muncitorilor de la construcția stadionului. Membră a partidului de centru-stânga Socialist & Democrat (S&D), portofoliul ei include responsabilități speciale legate de Orientul Mijlociu.

Partenerul și co-părintele lui Kaili, Francesco Giorgi, a fost, de asemenea, reținut, potrivit poliției și persoanelor care au cunoștință directă. El este consilier pentru regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord în Parlamentul European – și fondator al unui ONG numit Fight Impunity (Combaterea impunității), care își propune să promoveze „responsabilitatea ca pilon central al arhitecturii justiției internaționale”.

În mod esențial, președintele Fight Impunity este Pier Antonio Panzeri, o figură centrală în acest caz.

Pe 24 noiembrie, de exemplu, în timp ce plenul a adoptat o rezoluție care „deplângea moartea a mii de muncitori migranți”, Kaili a luat cuvântul pentru a lăuda „transformarea istorică” a Qatarului provocată de Cupa Mondială. În mod similar, în urmă cu 10 zile, ea a apărut pentru a vota în favoarea liberalizării vizelor pentru Qatar și Kuweit în comisia de justiție și afaceri interne a Parlamentului – deși nu este membră a comisiei.

Î: Cine mai este implicat?

Panzeri, un fost europarlamentar italian, tot din partea S&D, s-a numărat printre cei arestați vineri dimineață. Seara, soția și fiica sa au fost, de asemenea, prinse de poliția italiană. Mandatul de arestare a acestora, consultat de POLITICO, îl acuză pe Panzeri de „intervenție politică pe lângă membrii care lucrează în Parlamentul European în beneficiul Qatarului și Marocului”.

Foștii asistenți parlamentari, în special cei care au legături cu Fight Impunity, cad, de asemenea, sub control. Pe lângă arestarea lui Giorgi, poliția a sigilat și biroul unui alt asistent parlamentar care a lucrat pentru Fight Impunity, care în prezent este consilierul europarlamentarului belgian S&D Marie Arena.

Arena, care a moștenit președinția subcomisiei pentru drepturile omului de la Panzeri și care colaborează îndeaproape cu Fight Impunity, a confirmat că biroul asistentului său a fost sigilat. Arena a declarat că ea însăși nu a fost interogată de poliție.

Potrivit agenției italiene de presă Ansa, Niccolò Figà-Talamanca a fost, de asemenea, reținut. El este directorul general al unui alt ONG, No Peace Without Justice. Axată pe justiția penală internațională, drepturile omului și promovarea democrației în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, organizația are sediul oficial la New York și Roma. Cu toate acestea, are aceeași adresă din Bruxelles ca și Fight Impunity, la 41 Rue Ducale.

Emma Bonino, fost europarlamentar liberal și ministru de externe al Italiei, a fondat organizația No Peace Without Justice. Ea figurează ca membru de onoare al consiliului de administrație al Fight Impunity. Ea și Figà-Talamanca nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Î: Este acest lucru limitat la Parlamentul European?

Nu. De asemenea, a fost reținut: Luca Visentini, care a devenit luna trecută secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC). Înainte de aceasta, el a fost mult timp șef al Confederației Europene a Sindicatelor. (Nu a fost nevoit să se mute pentru noul rol: Atât organizația globală, cât și cea europeană au sediul la aceeași adresă din Bruxelles, pe Rue Albert II).

Sindicatele constructorilor au fost unii dintre cei mai importanți critici ai rezultatelor Qatarului în ceea ce privește drepturile lucrătorilor în perioada premergătoare Cupei Mondiale. Dar chiar și înainte ca Visentini să preia conducerea, ITUC a fost o excepție notabilă. Sharan Burrow, fostul șef al ITUC, i-a îndemnat pe criticii externi ai legilor muncii din țară să „meargă și să se uite la o schimbare” într-un videoclip postat de Ministerul Muncii din Qatar în iunie.

Î: De ce ar dori Qatar să facă lobby?

Emiratul din Golf găzduiește Cupa Mondială, dar, mai degrabă decât o lovitură de imagine, turneul s-a dovedit a fi un reflector negativ asupra țării. Acuzațiile de mită în procesul de licitație și condițiile de sclavie pentru muncitorii străini au pus la îndoială alegerea, iar criticii liberali au profitat de moment pentru a ataca poziția țării musulmane conservatoare cu privire la drepturile femeilor și ale persoanelor LGBTQ+.

Registration

Aici iti poti reseta parola