Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Imagini satelitare declasificate dezvăluie un loc de luptă vechi de 1.400 de ani în Irak
Articole online

Imagini satelitare declasificate dezvăluie un loc de luptă vechi de 1.400 de ani în Irak

imagini satelit, Irak

Imagini spion declasificate. Textele istorice care menționau detalii despre locul bătăliei i-au ajutat pe cercetători să potrivească imaginile cu orașul pierdut al-Qadisiyyah.

Imagini spion declasificate din Irak i-au ajutat pe arheologi să găsească un câmp de luptă islamic 

În urma analizării imaginilor, care au fost luate în 1973 de un sistem de sateliți american numit KH-9 (Hexagon), echipa a găsit rămășițele unei așezări vechi de 1 400 de ani. Acest lucru i-a ajutat să potrivească situl cu locul pierdut al bătăliei de la al-Qadisiyyah, au raportat cercetătorii într-un studiu publicat pe 12 noiembrie în revista Antiquity.

Bătălia de la al-Qadisiyyah a avut loc în anul 636 sau 637 d.Hr. între armata arabo-musulmană și Imperiul Sasanian, care a condus zona unde se regăsește acum Iranul între 224 și 651 d.Hr.

Potrivit Encyclopedia Britannica, bătălia a fost o victorie importantă pentru armata musulmană și începutul eventualei cuceriri musulmane a Persiei.

imagini satelit, Irak

Noi detalii despre bătălia pierdută

Însă William Deadman, arheolog la Universitatea Durham din Marea Britanie și principalul autor al studiului, și colegii săi nu și-au propus inițial să găsească locul pierdut al bătăliei. Folosind imaginile prin satelit din 1973, ei examinau traseul de pelerinaj Hajj de la Darb Zubaydah, ca parte a procesului de evaluare a acestuia ca sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Potrivit UNESCO, Darb Zubaydah leagă orașul Kufa, Irak, de Mecca, Arabia Saudită, și a fost cea mai importantă rută Hajj între anii 750 și 850 d.Hr., în timpul Califatului Abbasid, o epocă de aur a civilizației musulmane.

Pe măsură ce cercetătorii s-au uitat peste imaginile recent declasificate, și-au dat seama că ar putea avea șansa de a găsi câmpul de luptă pierdut al-Qadisiyyah, potrivit unei declarații a Universității Durham.

imagini satelit, Irak

Înregistrările bătăliei furnizaseră indicii cu privire la locația sa

De exemplu, acestea menționau că exista un zid lung de 10 kilometri care lega al-Qadisiyyah de un oraș vecin și că orașul se afla „la sud de un corp de apă, între [un] șanț și un pârâu cu poduri”, a precizat documentul.

Folosind aceste indicii, Deadman a localizat un câmp agricol din zilele noastre care corespundea descrierii.

Un studiu la fața locului a confirmat descoperirea. Cercetătorii au identificat zidul lung de 10 kilometri și șanțul la nord de orașul menționat în textele istorice.

Registration

Aici iti poti reseta parola