Imagini spion declasificate. Textele istorice care menționau detalii despre locul bătăliei i-au ajutat pe cercetători să potrivească imaginile cu orașul pierdut al-Qadisiyyah.
Imagini spion declasificate din Irak i-au ajutat pe arheologi să găsească un câmp de luptă islamic
În urma analizării imaginilor, care au fost luate în 1973 de un sistem de sateliți american numit KH-9 (Hexagon), echipa a găsit rămășițele unei așezări vechi de 1 400 de ani. Acest lucru i-a ajutat să potrivească situl cu locul pierdut al bătăliei de la al-Qadisiyyah, au raportat cercetătorii într-un studiu publicat pe 12 noiembrie în revista Antiquity.
Bătălia de la al-Qadisiyyah a avut loc în anul 636 sau 637 d.Hr. între armata arabo-musulmană și Imperiul Sasanian, care a condus zona unde se regăsește acum Iranul între 224 și 651 d.Hr.
Potrivit Encyclopedia Britannica, bătălia a fost o victorie importantă pentru armata musulmană și începutul eventualei cuceriri musulmane a Persiei.
Noi detalii despre bătălia pierdută
Însă William Deadman, arheolog la Universitatea Durham din Marea Britanie și principalul autor al studiului, și colegii săi nu și-au propus inițial să găsească locul pierdut al bătăliei. Folosind imaginile prin satelit din 1973, ei examinau traseul de pelerinaj Hajj de la Darb Zubaydah, ca parte a procesului de evaluare a acestuia ca sit al patrimoniului mondial UNESCO.
Potrivit UNESCO, Darb Zubaydah leagă orașul Kufa, Irak, de Mecca, Arabia Saudită, și a fost cea mai importantă rută Hajj între anii 750 și 850 d.Hr., în timpul Califatului Abbasid, o epocă de aur a civilizației musulmane.
Pe măsură ce cercetătorii s-au uitat peste imaginile recent declasificate, și-au dat seama că ar putea avea șansa de a găsi câmpul de luptă pierdut al-Qadisiyyah, potrivit unei declarații a Universității Durham.
Înregistrările bătăliei furnizaseră indicii cu privire la locația sa
De exemplu, acestea menționau că exista un zid lung de 10 kilometri care lega al-Qadisiyyah de un oraș vecin și că orașul se afla „la sud de un corp de apă, între [un] șanț și un pârâu cu poduri”, a precizat documentul.
Folosind aceste indicii, Deadman a localizat un câmp agricol din zilele noastre care corespundea descrierii.
Un studiu la fața locului a confirmat descoperirea. Cercetătorii au identificat zidul lung de 10 kilometri și șanțul la nord de orașul menționat în textele istorice.