Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Unde este Hacksaw Ridge, locul unde Desmond Doss a salvat viața a 75 de soldați americani?
Articole online

Unde este Hacksaw Ridge, locul unde Desmond Doss a salvat viața a 75 de soldați americani?

slodat

Unde este Hacksaw Ridge, locul unde Desmond Doss a salvat viața a 75 de soldați americani?

Oricât de faimoase au fost acțiunile sale, mulți s-au întrebat unde anume se află Hacksaw Ridge. 

Bătălia de la Okinawa

Acțiunile lui Desmond Doss pe Hacksaw Ridge au avut loc în timpul Bătăliei de la Okinawa. Cu numele de cod Operațiunea Iceberg, luptele au avut loc între armata americană și Armata Imperială Japoneză (IJA). Americanii au debarcat pe insulă la 1 aprilie 1945, în ceea ce a fost cea mai mare invazie amfibie din Pacific în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Operațiunea a durat între 1 aprilie și 22 iunie 1945, scopul final fiind preluarea controlului asupra bazei aeriene principale din Okinawa și utilizarea acesteia și a insulei ca bază americană pentru planificata invazie a Japoniei. În timp ce luptau prin peisajul accidentat și dificil, trupele americane au cucerit diferite înălțimi fortificate de la japonezi, una dintre acestea fiind Escarpamentul Maeda – sau Hacksaw Ridge.

Unde se află Hacksaw Ridge?

Situată în extremitatea sudică a Okinawa, Hacksaw Ridge se află în apropiere de Urasoe. Pe escarpament se află, de asemenea, rămășițele castelului Urasoe – cândva cel mai mare de pe insulă – care a fost construit la sfârșitul secolului al XIII-lea. Nu este de mirare, așadar, având în vedere mărimea și avantajul înălțimii sale, că japonezii au ales ruinele ca poziții de apărare în timpul Bătăliei de la Okinawa. De asemenea, în favoarea lor au lucrat și seria de tuneluri și adăposturi din interiorul ruinelor.

Situl era localizat în vârful unei stânci verticale de 400 de metri, pe care americanii trebuiau să o escaladeze pentru a ataca, lăsând în urmă artileria lor grea. În realitate, locația nu era mai avantajoasă pentru japonezi, deoarece aceștia nu puteau să tragă în josul stâncii cu amplasamentele lor de mitraliere. În schimb, au fost nevoiți să aștepte până când trupele americane au apărut peste buza crestei înainte de a lansa un atac.

De unde provine numele de Hacksaw Ridge?

Această stâncă periculos de abruptă a fost cea care a inspirat porecla zonei – „Hacksaw Ridge”. Nu există un răspuns concludent cu privire la motivul pentru care aceasta a fost porecla asupra căreia au căzut de acord militarii americani, dar cu siguranță nu lipsesc teoriile.

Una, în special, se referă la aspectul fizic al zonei pentru trupele care se apropiau. Partea nordică a escarpamentului are doi pereți stâncoși – Hacksaw Ridge și Needle Rock – cu un gol în mijloc. Acesta se pare că seamănă cu crestătura unui fierăstrău, influențând numele.

O altă teorie afirmă că numele a fost mai mult metaforic decât fizic. Un fierăstrău reprezintă natura de du-te-vino a luptelor, în timp ce dinții uneltei fac referire la soldații și pușcașii marini care și-au pierdut viața.

slodat

Desmond Doss

Hacksaw Ridge cu siguranță nu poate fi discutat fără a detalia eroismul lui Desmond Doss. Acesta a fost crescut ca adventist de ziua a șaptea și a fost un credincios puternic în non-violență. Când a început cel de-al Doilea Război Mondial, era angajat la un șantier naval, dar a părăsit postul pentru a se înrola în armata americană.

Deși a ales să servească, a refuzat să ucidă soldații inamici sau chiar să poarte o armă, din cauza religiei sale. Ca atare, Doss a fost numit medic al armatei în cadrul plutonului 2, Compania B, Batalionul 1, Regimentul 307 de infanterie, Divizia 77 de infanterie.

Doss a văzut prima dată lupta în 1944 în Guam și în Filipine, unde a creat un precedent pentru că a dat dovadă de un curaj extrem în timp ce își ajuta camarazii răniți. A fost decorat de două ori cu Medalia Bronze Star cu dispozitiv „V” înainte de a pune piciorul pe Hacksaw Ridge.

slodat

Eforturile curajoase ale lui Desmond Doss

Când Desmond Doss a fost trimis în Okinawa, s-a trezit înfruntând mortala creastă Hacksaw Ridge. A făcut urcarea alături de ceilalți, îngrijind răniții pe măsură ce înaintau. În cele din urmă, numărul victimelor a fost atât de mare încât americanilor li s-a ordonat să se retragă.

În loc să urmeze ordinele, Doss a decis că va salva cât mai mulți răniți posibil. A alergat în zona de luptă, ducându-și camarazii răniți până la marginea stâncii și coborându-i până jos, unde îi așteptau alți medici. A repetat acest proces de numeroase ori, rugându-se în timp ce mergea: „Doamne, te rog, ajută-mă să mai aduc unul”.

Până când Doss a făcut tot ce a putut, a salvat 75 de oameni, deși camarazii săi jură că au fost mai degrabă 100. A continuat să lupte în Okinawa până la 21 mai 1945, când a fost evacuat după ce a fost rănit. Mai târziu, în același an, a fost decorat cu Medalia de Onoare pentru acțiunile sale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola