Acest berbec roman a fost folosit în urmă cu 2.300 de ani în timpul bătăliei din insulele Aegates, purtată împotriva forțelor Cartaginei.
Acum aproximativ 2.300 de ani, două flote s-au întâlnit în apele din apropierea Siciliei pentru a-și instaura supremația
Miza era mare. Roma, pe de o parte, și Cartagina, pe de altă parte, erau în război de mai bine de două decenii. În cele din urmă, la finalul bătăliei de la Aegates din 241 î.e.n., Roma a ieșit victorioasă. Iar acum, sub suprafața mării a fost descoperită o relicvă scufundată din acel conflict important, un berbec de navă.
Acest berbec este un artefact al unui moment decisiv din istoria romană antică. Victoria Romei în războaiele punice a consolidat-o ca putere regională și a pus bazele ridicării Imperiului Roman.
Potrivit unei declarații a agenției guvernamentale siciliene Soprintendenza del Mare, berbecul de bronz a fost descoperit în august 2024 în apropierea insulelor Aegates.
Berbecul a fost detectat la aproximativ 80 de metri sub suprafață și a fost recuperat de submarine de mare adâncime și de nava de cercetare oceanografică Hercules. După ce a fost scos în siguranță din apă, berbecul vechi de 2 300 de ani a fost dus pe una dintre Insulele Egate, Favignana, pentru a fi studiat mai amănunțit.
Potrivit declarației, arheologii mai au încă multe de învățat despre acest berbec roman antic
Deși partea din față a berbecului este compusă dintr-o „cârmă de tip Montefortino cu trei pene în partea superioară”, aceasta este, de asemenea, acoperită cu alge marine, ceea ce face dificilă citirea oricăror inscripții.
Acest artefact face parte dintr-o colecție în creștere de peste 20 de berbeci romani care au fost găsiți în regiune în ultimii ani. Fiecare dintre ele ne ajută să înțelegem mai bine Războaiele Punice, care au fost purtate cu înverșunare între Roma și Cartagina timp de peste 40 de ani.
În momentul în care nava și berbecul său au ajuns în apele din apropierea Siciliei, în anul 241 î.e.n., Roma și Cartagina erau în război de 23 de ani. Cele două puteri regionale se luptau pentru dominația în Marea Mediterană, iar bătălia de la Aegates din acea primăvară avea să se dovedească decisivă.
Cele două tabere erau destul de bine alcătuite: ambele aveau aproximativ 200 de nave de război cunoscute sub numele de quinqueremes. Berbecul de bronz descoperit recent în apropiere de Sicilia ar fi fost fixat la prova uneia dintre aceste nave, unde era folosit pentru a lovi și scufunda navele inamice.
În cele din urmă, Roma a ieșit învingătoare din această bătălie, care a marcat sfârșitul Primului Război Punic (264 – 241 î.e.n.)
Deși au urmat alte două (al Doilea Război Punic a avut loc între 218 și 201 î.e.n., iar al Treilea Război Punic între 149 și 146 î.e.n.), Bătălia de la Aegates a fost un punct de cotitură important.
Cartagina, aflată în declin, nu a mai fost niciodată capabilă să își impună dominația. După cel de-al treilea război punic, Cartagina a fost înfrântă în mod decisiv, iar Roma a devenit puterea dominantă în regiune.
Ca atare, berbecul găsit lângă Sicilia aparține unui moment fascinant și fundamental din istoria lumii. Acesta a jucat un rol decisiv în bătălia care a contribuit la ascensiunea fulminantă a Romei – și la căderea dușmanului său de lungă durată, Cartagina.