Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Harta secretă a CIA cu dispunerea forțelor comuniste în Vietnam în 1950. Sprijin militar masiv din partea Chinei
Articole online

Harta secretă a CIA cu dispunerea forțelor comuniste în Vietnam în 1950. Sprijin militar masiv din partea Chinei

hartă

Harta secretă a CIA cu dispunerea forțelor comuniste în Vietnam în 1950. Sprijin militar masiv din partea Chinei

Această hartă, preluată din arhivele Agenției Centrale de Informații (CIA), arată dispunerea trupelor comuniste în Vietnam și în imediata apropiere a acestuia (pe atunci cunoscut sub numele de Annam) la 13 decembrie 1950.

Ceea ce va sări probabil în ochi celor care privesc sunt forțele chinezești masate în apropierea zonei de frontieră, precum și săgețile care demonstrează rutele de mersfolosite de revoluționarii Viet Minh pentru a intra în Vietnam din zonele de antrenament situate în China. Harta notează că aproximativ 30.000 de soldați chinezi aflați cel mai aproape de graniță sunt „forțe neregulate” – cu alte cuvinte, forțe de gherilă. Ceea ce este, de asemenea, demn de remarcat este măsura în care Viet Minh câștigase teritoriu până în acel moment.

Această hartă istorică preluată din dosarele CIA prezintă o imagine interesantă a sprijinului militar chinez pentru insurgenții vietnamezi în acea perioadă.

Războiul din Vietnam a fost un conflict lung, costisitor și care a provocat diviziuni între guvernul comunist din Vietnamul de Nord și Vietnamul de Sud și principalul său aliat, Statele Unite.

războiul din Vietnam

Conflictul a fost intensificat de Războiul Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică

Peste 3 milioane de oameni (inclusiv peste 58.000 de americani) au fost uciși în Războiul din Vietnam, iar mai mult de jumătate dintre morți au fost civili vietnamezi.

Opoziția față de război în Statele Unite i-a divizat puternic pe americani, chiar și după ce președintele Richard Nixon a semnat Acordurile de Pace de la Paris și a ordonat retragerea forțelor americane în 1973. Forțele comuniste au pus capăt războiului prin preluarea controlului asupra Vietnamului de Sud în 1975, iar țara a fost unificată sub numele de Republica Socialistă Vietnam în anul următor.

Vietnamul, o națiune din Asia de Sud-Est situată la marginea estică a peninsulei indochineze, se afla sub dominație colonială franceză încă din secolul al XIX-lea.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele japoneze au invadat Vietnamul. Pentru a lupta atât împotriva ocupanților japonezi, cât și împotriva administrației coloniale franceze, liderul politic Ho Chi Minh – inspirat de comunismul chinez și sovietic – a înființat Viet Minh, sau Liga pentru Independența Vietnamului.

În urma înfrângerii din 1945 în cel de-al Doilea Război Mondial, Japonia și-a retras forțele din Vietnam, lăsându-l sub control pe împăratul Bao Dai, educat în Franța. Văzând oportunitatea de a prelua controlul, forțele Viet Minh ale lui Ho s-au ridicat imediat, preluând controlul asupra orașului Hanoi din nordul țării și declarând Republica Democratică din Vietnam (RDV) cu acesta ca președinte.

În încercarea de a recâștiga controlul asupra regiunii, Franța l-a sprijinit pe împăratul Bao și a înființat statul Vietnam în iulie 1949, cu orașul Saigon drept capitală.

Ambele părți doreau același lucru: un Vietnam unificat. Dar, în timp ce Ho și susținătorii săi doreau o națiune modelată după alte țări comuniste, Bao și mulți alții doreau un Vietnam cu legături economice și culturale strânse cu Occidentul.

Potrivit unui studiu realizat de Administrația Veteranilor, aproximativ 500.000 din cele 3 milioane de soldați care au servit în Vietnam au suferit de tulburări de stres post-traumatic, iar ratele de divorț, sinucidere, alcoolism și dependență de droguri au fost semnificativ mai mari în rândul veteranilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola