Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > FADAC, primul computer tactic de dirijare a focului lansat în Vietnam în 1966
Articole online

FADAC, primul computer tactic de dirijare a focului lansat în Vietnam în 1966

sistemul FADAC folosit în Vietnam

FADAC, primul computer tactic de dirijare a focului lansat în Vietnam în 1966

FADAC

Paul Ingevaldson este prezentat lucrând la un computer automat digital de artilerie de câmp M18 (FADAC) folosit pentru îmbunătățirea preciziei tunurilor în Vietnam

„Data viitoare când vorbiți cu cineva din generația tânără despre război, puteți să le spuneți, pe bună dreptate, că în Vietnam chiar am folosit computere. Treaba mea era să le repar. Cred că computerul FADAC a fost primul computer digital autonom folosit vreodată de armată într-un mediu de luptă. FADAC a fost dezvoltat pentru a fi utilizat pe teren pentru a calcula datele de tragere ale artileriei. Trebuia să înlocuiască procesul manual folosit la acea vreme pentru a regla tunurile. Avea chiar și capacitatea de a introduce informații meteorologice colectate de baloane meteorologice.

Am fost înrolat în armată la 3 iulie 1968. Lucrasem ca programator de calculatoare pentru Sears, Roebuck and Co. Inițial am fost repartizat la școala de reparații radio de la Fort Sill, Oklahoma, pentru pregătire avansată, iar apoi am fost repartizat la Batalionul de personal, unde am făcut cunoștință cu FADAC. După ce am învățat cum să folosesc noul aparat, a devenit sarcina mea să instruiesc personalul armatei să îl folosească, în primul rând ofițerii aflați în rotație la artilerie la Fort Sill. În mai 1969, am fost repartizat la Divizia 1 Cavalerie în Phouc Vinh, Vietnam, ca reparator de calculatoare FADAC.

După cum afirmă armata, scopul automatizării artileriei este de a „face ca sprijinul prin foc să fie mai receptiv, mai eficient și mai precis și de a minimiza erorile umane”, ceea ce a dus la automatizarea artileriei cu „calculatorul electromecanic M15 Gun Data Computer în anii 1950 și, mai târziu, cu calculatorul electronic digital M18 Field Artillery Digital Automatic Computer (FADAC) în anii 1960”.

Operatorul introducea locația tunului și a țintei, iar computerul îți spunea setările corecte

FADAC era mobil într-o oarecare măsură, dar cântărea peste 90 de kilograme și avea o carcasă grea, plus o masă și un generator pentru a asigura energia. În 1957, armata a specificat că FADAC „va fi proiectat să funcționeze în condiții severe de teren fără o revizie majoră timp de 2.500 de ore” și „va fi ușor de întreținut și de operat”, printre altele.

Primul FADAC pe care l-am reparat în Vietnam a fost lovit de șrapnel în acea seară și a fost trimis la Saigon. Ulterior, am primit un flux constant de computere de reparat la Phouc Vinh. În cele mai multe cazuri, problemele constau în plăci de circuite slăbite, filtre înfundate iremediabil cu murdărie și nisip sau plăci de circuite complet nefuncționale din cauza unor filtre nefuncționale. De-a lungul anilor, am discutat cu o mulțime de artileriști care, în cea mai mare parte, mi-au spus că „Freddie” FADAC era total inutil, deoarece puteau calcula setările de tragere mai rapid folosind metoda manuală. Am auzit, de asemenea, că era folosit pentru tunurile mai mari și nu pentru cele de 105 și 155, deoarece era mai ușor să tragi un prim foc mai rapid și apoi să faci reglajul. Obuzele mai mari necesitau mai multă precizie din cauza razei lor de ucidere. Acest comentariu pare să sugereze, de asemenea, că FADAC ar fi putut fi mai precis.

Cele două călătorii pe care le-am făcut la FSB Buttons și LZ Jaime în 1970 pentru a repara FADAC-urile de acolo au verificat că au existat probleme de pregătire. Într-un caz, filtrele erau atât de înfundate încât aparatul s-a supraîncălzit și nu a mai funcționat. În celălalt caz, cablurile de alimentare a generatorului traversau o cale folosită de vehicule, lăsând cablurile iremediabil sfâșiate. De asemenea, unele persoane s-au plâns că generatorul era foarte zgomotos și putea fi ținta inamicilor. Alții au recunoscut că l-au folosit ca masă de cafea.

Există puține îndoieli că FADAC nu a fost proiectat corect pentru viața în război. Era greu, necesita un mediu lipsit de praf, o întreținere constantă și un anumit nivel de pregătire în acele zile de început ale informatizării. Am putea spune, poate, că acesta a fost unul dintre primele calculatoare personale. Ce loc pentru a testa conceptul!

Nu am nimic cu cei care au încercat să folosească FADAC-ul. Ei au avut o misiune mult mai grea decât am avut eu. În calitate de personal recrutat, am făcut ceea ce mi s-a spus în cel mai bun mod posibil, având în vedere circumstanțele. Nu am apreciat pe deplin faptul că aceasta a fost una dintre primele – dacă nu chiar prima – utilizare a unui mic computer în luptă. Inutil să mai spun că lansarea și utilizarea nu au fost cele mai bune – dar asta se întâmplă adesea atunci când un concept este complet nou.”

Registration

Aici iti poti reseta parola